Probační a mediační služba už letos pomohla více než 2000 obětem trestných činů, z toho stovce seniorů

15.06.2017 20:36

Probační a mediační služba od počátku roku do konce dubna roku 2017 spolupracovala s 2088 oběťmi trestných činů, z toho se 101 seniory. Při příležitosti Světového dne proti násilí na seniorech, který připadá každoročně na 15. června, to uvedl Radim Bureš, zástupce ředitelky PMS.

Probační a mediační služba už letos pomohla více než 2000 obětem trestných činů, z toho stovce seniorů
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Cílem mezinárodních akcí, které se konají při příležitosti dne proti násilí na seniorech, je zvýšit povědomí o palčivém tématu kriminality a násilí páchaného právě na starších osobách. To bývá totiž veřejností často opomíjené a zůstává v mnoha případech neohlášené a neřešené. „S ohledem na stárnutí populace dochází ke zvyšování počtu trestného činnosti páchané na osobách vyššího věku.  V tomto směru vítáme, že v ČR novela zákona o obětech, která je účinná od dubna 2017, rozšířila skupinu zvlášť zranitelných obětí právě o osoby vysokého věku. Díky tomu mají senioři širší práva“, uvádí Bureš.

Tento den si připomíná také Probační a mediační služba (PMS), jejíž poradny pro oběti pomáhají také obětem z řad seniorů. Její specialisté pořádají osvětové akce v Pardubicích nebo se podílejí na organizaci tzv. Dne bezpečí v Mladé Boleslavi.

Probační a mediační služba pomáhá obětem trestných činů jak na svých střediscích v 74 okresních městech ČR, tak v 55 specializovaných poradnách pro oběti. Tam fungují odborníci speciálně vyškolení v poradenství poškozeným. Obrátit se na ně může každý, kdo se cítí být obětí trestného činu, nehledě na druh činu a následek. Poradny fungují naprosto bezplatně a anonymně a nabízejí maximálně šetrný a individuální přístup.

Senioři se nejčastěji stávají obětí násilné a majetkové kriminality. Jedná se zejména o případy mezigeneračního násilí a nejrůznějších podvodů. Často platí, že tato trestná činnost zůstává neohlášená. „Starší lidé se často stydí ohlásit trestný kvůli tomu, že jim ubližuje někdo blízký nebo proto, že naletělo nějakému podvodníkovi. V tomto ohledu jsou naši pracovníci vyškoleni v komunikaci, aby téma trestného činu dokázali otvírat a vzniklou situaci řešit,“ doplňuje Bureš.

Poradny pro oběti PMS v předchozích letech vyhledalo 1500 osob starších 60 let.

Senioři si do poraden více než v polovině případů chodí pro právní informace, často si totiž nejsou jisti svými právy a nevědí, jak svou situaci mohou právně řešit. Zároveň je pro ně důležitá i psychická podpora a pomoc. „Většinou stačí i prosté vyslechnutí, ukázání toho, že se o ně někdo zajímá, má na ně čas a chce jim pomoci, nicméně v závažnějších případech dokážeme zprostředkovat služby psychologa“, uzavírá Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…