Protikorupční pracoviště: Situace s politickou kulturou v České republice? Bludný kruh

20.04.2016 10:12

Přes dvě desítky lidí navštívilo debatu, kterou v pondělí 18. dubna v Krajské vědecké knihovně pořádaly organizace Čmelák – SPP a Krajské protikorupční pracoviště (KPKP) ve spolupráci s Transparency International, spolkem Oživení a Naši politici. Během diskuzního večera byly probírány otázky ohledně politické kultury v zemi, odpovědnosti politiků ale i úrovně zdejších médií nebo stavu, ve kterém se nalézá česká občanská společnost.

Protikorupční pracoviště: Situace s politickou kulturou v České republice? Bludný kruh
Foto: KPKP
Popisek: Krajské protikorupční pracoviště, o.p.s. (KPKP)

Na úvod představil všechny organizace i téma debatního večera Jaroslav Tauchman z KPKP. Uvedl několik aktuálních příkladů ze zahraničí, kdy politici obvinění z korupčních činů odstoupili nebo byli občanskou společností a médii odstoupit donuceni. Vedle toho přišlo na řadu srovnání s Českou republikou, zdejšími korupčními aférami i situací v Libereckém kraji, kde je z korupce obviněn hejtman i ředitel největší krajské organizace – Krajské nemocnice Liberec.

Právnička z Transparency International Sylva Kloboučková nastínila odpovědnost politiků a možnost jejich odstoupení i odvolání z hlediska českého práva a justice, včetně historických i aktuálních legislativních pokusů o omezení imunity zákonodárců. Michal Voda ze spolku Naši politici na příkladu pražských komunálních politiků a manažerů veřejných organizací a jejich kauz definoval čtyři okruhy, které podle něj mají být závazné pro případné odstoupení z funkce.

Předseda občanského sdružení Oživení Martin Kameník navázal na Michala Vodu a podtrhl roli médií, která se dle něj dnes dostávají do spirály bulvarizace, což má za následek častou absenci skutečných politických témat. To se odráží i v náladách veřejnosti, pocitům frustrace a rezignace, kde pak vedle mizivé existence odpovědné občanské společnosti, je nahráváno zejména populistům a politickým extrémistům.

V následné debatě s občany pak vyznělo, že situace v České republice připomíná bludný kruh. Zmiňovány byly nejen kauzy místní, ale i celorepublikové, role prezidenta v politice, nárůst nových hnutí slibujících změnu politické kultury, které se ale velice rychle etablují mezi zavedené strany. Podle zástupců nevládních organizací je jedinou cestou tlak na politiky, aby zaváděli systémové prvky a změny, které mohou být jediným donucovacím nástrojem, který by mohl politickou kulturu v zemi vylepšit.

Daniela Fialová, ředitelka KPKP říká: "I když příklady z českého prostředí vyzněly spíše negativně, určitě pokrok v politické kultuře zaznamenáváme. Kromě nutných kroků ze shora, jako jsou legislativní iniciativy v souvislosti s regulováním financování politických stran a volebních kampaní, je ale nutná úloha občanů a neziskových organizací, kteří dají jasně najevo jak má politická kultura v zemi vypadat a jakou občanskou společnost si přejí. Vážím si všech lidí, kteří na debatu přišli a svůj názor vyjádřili."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …