Sdružení místních samospráv: Slučování obcí nepřipustíme

10.11.2022 10:06 | Tisková zpráva

SMS ČR zahájilo Celostátní konferenci v Českém Krumlově.

Sdružení místních samospráv: Slučování obcí nepřipustíme
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Sdružení místních samospráv včera hájilo tradiční Celostátní konferenci v Českém Krumlově. Hlavními tématy prvního konferenčního dne jsou ceny a dostupnost energií, systém datových schránek, rozpočty obcí a sociální politika samospráv v době energetické krize. Předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková hned v úvodním vystoupení odmítla návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV), aby se úspory veřejných financí hledaly mimo jiné prostřednictvím slučování menších obcí. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí

„Slučování obcí chci jménem Sdružení místních samospráv rezolutně odmítnout. Velký počet obcí považujeme za výhodu České republiky, za její rodinné stříbro, za nástroj kvalitní samosprávy, který umožňuje maximální participaci veřejnosti na věcech veřejných a zvyšuje kvalitu demokracie u nás,“ řekla E. Olšáková. Sdružení místních samospráv je připraveno zadat detailní analýzu přínosů a nákladů existence samostatných obcí, respektive jejich případného slučování, a neomezí se samozřejmě pouze na ekonomické aspekty.

Eliška Olšáková připomněla také některá aktuální témata, kterými se SMS ČR zabývá: mluvila především o komunitní energetice, kde se SMS ČR zapojuje do přípravy novely energetického zákona, který má fungování energetických komunit umožnit. Zmínila také stavební zákon a úspěch SMS ČR v podobě zachování kompletní sítě stavebních úřadů. Uvedla rovněž, že SMS ČR vítá krok vlády, která chce dát obcím možnost zvýšit odměnu jejich zastupitelů o 10 procent, ale připomněla, že požadavek SMS ČR byl alespoň 15 procent, zejména s ohledem na výši inflace a skutečnost, že více než dva roky byly odměny zastupitelů zmraženy. „Osobně bych uvítala, kdyby vláda našla odvahu k tomu nastavit v odměňování představitelů samospráv automatismus, který by nám ušetřil nedůstojné každoroční škemrání samospráv u vlády, aby ze svých vlastních rozpočtů směly zvýšit odměny svým představitelům,“ řekla E. Olšáková.

Na to reagoval přímo na místě ministr vnitra Vít Rakušan, který byl jedním z dalších hostů konference. „Navýšení odměn představitelů krajských a zastupitelstev navrhujeme o 10 procent. Zároveň ale chceme v roce 2023 předložit návrh na automatickou valorizaci odměn, který samozřejmě dostanete k připomínkám. Je to jediná cesta k tomu, abychom nemuseli každoročně vést diskuse o tom, kolik a odkdy představitelům samospráv přidat,“ řekl Rakušan. Ten v úvodu svého vystoupení poděkoval starostům a starostkám za to, jakým způsobem dokázali zvládnout migrační krizi, která vypukla v důsledku útoku Ruska na Ukrajinu. Varoval ale i před další možnou vlnou ukrajinských uprchlíků v důsledku ničení civilní infrastruktury na Ukrajině. Informoval o legislativních novinkách z dílny ministerstva vnitra, především o zákonu o správě voleb, kterým se mění dvoudenní volby na jednodenní a který umožní vyzvednutí voličského průkazu na kterémkoliv obecním úřadu. Připomněl také valorizaci příspěvku na státní správu o 5 procent a pogratuloval SMS ČR k tomu, že jeho tlak vedl k zachování kompletní sítě stavebních úřadů. Mluvil i o tématech dennodenního zájmu samospráv: informoval hosty o zdvojnásobení dotace pro dobrovolné hasiče na 800 milionů korun, kterým poděkoval za jejich nasazení během hašení bezprecedentního požáru v Hřensku.

Na konferenci vystoupili s aktuálními informacemi také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a rovněž náměstci a vysocí úředníci z dalších rezortů, například z Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí nebo Ministerstva financí. Všichni rovněž odpovídali na dotazy účastníků konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…