Sdružení místních samospráv se chce zapojit do diskuse o otevírání škol

17.04.2020 18:49

SMS ČR se dnes dopisem obrátilo na premiéra Babiše, ministry Hamáčka a Plagu, hlavní hygieničku Rážovou a náměstka ministra zdravotnictví Prymulu s žádostí o zapojení do diskuse k otevření škol a školských zařízení. Upozorňuje mimo jiné na to, že malé školy a některé rodiny na menších obcích mají jiné možnosti a předpoklady, pokud jde o distanční vzdělávání. Varuje před prohlubováním rozdílů mezi jednotlivými školami a žáky.

Sdružení místních samospráv se chce zapojit do diskuse o otevírání škol
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Sdružení místních samospráv ČR sdružuje 2000 obcí a měst ČR a zastupujeme tak významnou část zřizovatelů základních a mateřských škol. „Pečlivě sledujeme diskusi o otevření škol i průběh šíření nemoci COVID 19. Plně respektujeme prioritu ochrany zdraví před epidemiologickou nákazou. Jako zřizovatelé známe dobře celou paletu škol a školských zařízení i jejich prostorové a kapacitní možnosti. Známe také jejich limity včetně technické vybavenosti a reálných možností tzv. vzdálené výuky,“ píše se v dopisu, který SMS ČR představitelům vlády a Ústředního krizového štábu adresovalo.

SMS ČR je přesvědčeno, že je na místě přistupovat ke školám diferencovaně a nezanedbat informování a spolupráci s rodiči. „Žádáme vás o konzultování postupného rozvolňování opatření dopředu, také proto, že zřizovatelé obvykle zajišťují technické zázemí škol, včetně vybavenosti osobními ochrannými pomůckami,“ stojí v dopisu.

SMS ČR upozorňuje například na to, že možnosti malotřídních a neúplných škol jsou zásadně jiné než škol velkých, vybavenost IT technologiemi a jejich kvalita v menších sídlech a dostupnost v jednotlivých rodinách je naprosto rozdílná a u významné části dětí běžných základních škol reálně neumožňuje vzdálenou výuku, která by byla alespoň srovnatelná s běžnou výukou. „V čase se budou výrazně prohlubovat rozdíly mezi školami a také mezi jednotlivými žáky dle jejich zejména sociálních a materiálních možností,“ varuje SMS ČR. Upozorňuje také na to, že základní a mateřské školy zejména v obcích a menších městech jsou schopny režimových opatření k omezení počtu osob, které současně pobývají ve škole, což by umožnilo prezenční výuku. Úplné znění dopisu najdete v samostatné příloze.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LAMA energy: Měsíční tarify stále nabízejí solidní úspory. Mírnému růstu cen energií na burze navzdory

13:24 LAMA energy: Měsíční tarify stále nabízejí solidní úspory. Mírnému růstu cen energií na burze navzdory

Pro všechny zákazníky, kteří chtějí ušetřit za energie, jsou stále nejvýhodnější takzvané měsíční ta…