LAMA energy: Měsíční tarify stále nabízejí solidní úspory. Mírnému růstu cen energií na burze navzdory

21.05.2024 13:24 | Tisková zpráva

Pro všechny zákazníky, kteří chtějí ušetřit za energie, jsou stále nejvýhodnější takzvané měsíční tarify. Jejich výhodnost nejlépe potvrzuje, že se neustále rozšiřuje počet dodavatelů, kteří tento pro zákazníky velmi výhodný produkt nabízejí. Společnost LAMA energy má v nabídce měsíční tarif u elektřiny i zemního plynu už rok a ceny, které tento dodavatel uveřejnil pro červenec, ukazují, že jsou na trhu stále nejvýhodnější. A to navzdory zlevňování u řady ostatních dodavatelů i mírnému růstu cen na komoditní burce, z níž jsou měsíční tarify odvozeny.

LAMA energy: Měsíční tarify stále nabízejí solidní úspory. Mírnému růstu cen energií na burze navzdory
Foto: LAMA Energy
Popisek: LAMA Energy

Propočet je jasný. Například dominantní dodavatel, společnost ČEZ, na začátku května oznámil, že sníží cenu za elektřinu pro zákazníky se smlouvami na dobu neurčitou na 3595 korun za MWh bez DPH a cenu elektřiny s dvouletým závazkem v průměru na 3124 korun za MWh bez DPH. Podobně upravovali své ceníky i další dodavatelé, kteří do své cenotvorby promítli nižší ceny na komoditní burze. Ta v současnosti sice mírně roste, přesto je nově oznámená cena produktu Garant měsíc společnosti LAMA energy platná pro červenec 2435 korun bez DPH. U plynu je situace obdobná, rozdíly mezi cenami jsou ale nižší.

„Ceny produktu Garant měsíc odvozujeme od burzovní ceny platné k 10. dni kalendářního měsíce necelé dva měsíce před zahájením dodávek. Cena elektřiny (ZDE) i zemního plynu (ZDE) pro červenec tedy byla stanovena 10. května,“ popisuje Michael Heider, energetický expert LAMA energy, a dodává: „Očekávali jsme, že cena pro letní měsíce bude nižší, ale na burzovních obchodech se s velkou pravděpodobností promítlo chladné počasí v minulých týdnech a s tím spojená vyšší poptávka a spotřeba. Očekáváme proto v následujících měsících další snížení cen. I proto, že naplno naběhnou fotovoltaické zdroje.“

Postupné sbližování cen energií napříč všemi tarify je veskrze pozitivní jev pro všechny zákazníky. Je důkazem, že se postupně zklidňuje situace na komoditní burze, kde se ceny energií stanovují. Přesto je, zejména v období mimo topnou sezonu, měsíční tarif pro zákazníky velmi výhodný. Cenu znají dva měsíce předem a jsou chráněni měsíční výpovědní dobou, která jim poskytuje dostatek času na případný přechod na jiný tarif. Navíc dodavatel do výsledné ceny nepromítá riziko, že zákazník odejde, jako je tomu v případě cen na dobu neurčitou, a také rizika výkyvů cen na burze, které se promítají do fixních tarifů.

„Někteří dodavatelé navíc váhají se snížením cen nejen z důvodu obav z jejich možného budoucího růstu. Je také možné, že komodity na burze nakoupili dříve, za vyšší ceny, než platí dnes. Dodavatelé totiž získávají elektřinu či zemní plyn takzvaným postupným nákupem a někdy se může stát, že nakoupí určitou část objemu dráž. To u měsíčních tarifů, které mají cenotvorbu jasnou a naprosto transparentní, jednoznačně odpadá. Navíc topná sezona začne v říjnu, ceny měsíčních tarifů se uveřejňují dva měsíce předem, takže lze s velkou pravděpodobností očekávat, že ještě v listopadu bude pro zákazníky burzovní cena, která se stanoví k 10. září, stále nejvýhodnější,“ vysvětluje Michael Heider.

Zkušenost z minulé topné sezony navíc ukázala, že měsíční tarify byly pod cenami smluv na dobu neurčitou i fixních produktů. Minimálně pro příští půlrok je ale velmi pravděpodobné, že měsíční tarify budou na trhu nejvýhodnější a zákazníci, kteří chtějí za energie významně ušetřit a končí jim fixace či odebírají energie se smlouvami na dobu neurčitou, mají stále dostatečný prostor je vyzkoušet.

„Průměrná spotřeba energií u zákazníků, kteří odebírají elektřinu či zemní plyn s tarifem Garant měsíc, je 14 MWh u zemního plynu ročně a u elektřiny je to 7 MWh, tedy vysoko nad průměrem. Z toho lze odhadnout, že jde ve větší míře o majitele velkých bytů nebo spíš rodinných domů. Právě těmto zákazníkům vygenerují měsíční tarify v ročním součtu velmi významné úspory,“ doplňuje Jakub Tobiáš, marketingový ředitel LAMA ENERGY GROUP.

LAMA energy, a. s., je český dodavatel zemního plynu a elektrické energie, součást firemní skupiny LAMA ENERGY GROUP s vlastní těžbou ropy a plynu na jižní Moravě. Plyn těžený v rámci skupiny pokrývá potřebu zákazníků LAMA energy přibližně z jedné pětiny. Společnost sídlí v Hradci nad Moravicí, do jejího portfolia patří domácnosti i firemní zákazníci. LAMA energy působí na českém trhu již od svého vzniku 1. 4. 2007, kdy došlo k liberalizaci odvětví. Pod tehdejším jménem LAMA INVESTMENTS začala společnost dodávat plyn velkoodběratelům a od roku 2009 i domácnostem pod značkou levnyplyn.cz. V roce 2011 firma rozšířila své portfolio i na dodávky elektřiny a expandovala na Slovensko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…