Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Informace k jaderné zkoušce KLDR ze dne 3. září

05.09.2017 11:14

Dne 3. září 2017 přibližně v 05:41 středoevropského letního času byl několika stanicemi Mezinárodního monitorovacího systému (IMS) Přípravné komise pro Organizaci smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (PC CTBTO) detekován seismický signál, jehož epicentrum se nacházelo v podobné oblasti, ve které v letech 2006, 2009, 2013 a 2016 Korejská lidově demokratická republika (KLDR) prováděla zkoušky svých jaderných výbušných zařízení (jaderných zbraní).

Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Informace k jaderné zkoušce KLDR ze dne 3. září
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Podle předběžné analýzy, charakteristika zachyceného seismického signálu ukazuje s vysokou mírou pravděpodobnosti, že se jedná o další, v pořadí již šestou, severokorejskou zkoušku jaderné zbraně.

Seismický signál z této pravděpodobné jaderné zkoušky byl zaznamenán i Národním datovým centrem v Brně (NDC), které spravuje českou seismologickou stanici VRAC - AS26, která je součástí IMS PC CTBTO. Není bez zajímavosti, že právě seismologická stanice VRAC je z geografického hlediska velmi výhodně situována pro detekci seismických signálů z asijských testovacích polygonů. V letech 1995 až 1998 tak tato stanice zaznamenala několik jaderných zkoušek provedených Čínou (jaderná střelnice Lop Nor), Indií (jaderná střelnice ve státě Dalbandin) a Pákistánem (jaderná střelnice ve státě Pokaran). Stanice také registrovala seismický signál ze všech dosud uskutečněných severokorejských jaderných zkoušek. Data z této stanice jsou proto poměrně často využívána v rámci IMS PC CTBTO.

Dle předběžné analýzy NDC dosáhlo magnitudo dnešní severokorejské jaderné zkoušky hodnoty přes 6.0. Lze se tedy domnívat, že pokud bude tato seismická událost potvrzena jako zkouška jaderné zbraně, půjde o zkoušku zatím zdaleka nejvýkonnější severokorejské jaderné zbraně. Pro srovnání magnitudo jaderné zkoušky z let 2016 dosáhlo intenzity 5.3 a 4.9, v roce 2013 dosáhlo hodnoty 5.1, v roce 2009 činila jeho hodnota 4.8 a v roce 2006 se jednalo pouze o minimální hodnotu.

Kromě již zmíněných seismických dat, PC CTBTO aktuálně zpracovává také radionuklidová data. Jejich sběr a analýza trvá déle, zejména v závislosti na meteorologických podmínkách v oblasti. Lze tedy předpokládat, že prvotní analýza radionuklidových dat bude k dispozici během několika dní, přičemž zpracování komplexní analýzy včetně dat z infrazvukových stanic potrvá pravděpodobně několik týdnů.

Záznam seismického signálu ze dne 3. září 2017 poskytnutý ÚFZ

Porovnání seismického signálu ze dne 3. září 2017 (zcela nahoře) se signály z předchozích zkoušek KLDR. Data poskytnuta ÚFZ.

Dle informací zveřejněných severokorejskou státní televizí se KLDR podařilo úspěšně otestovat tzv. termojadernou zbraň (hovorově vodíkovou bombu). Tento druh jaderné zbraně je založen na principu termonukleární fúze, kdy dochází ke slučování lehkých atomových jader, oproti štěpení těžkých jader u „klasické“ jaderné zbraně. Jako palivo pro tuto reakci bývá obvykle použit deuterid lithný, který po ozáření neutrony vytváří tritium, jenž se poté slučuje s deuteriem, což jsou v obou případech izotopy vodíku - proto tedy vžité pojmenování vodíková bomba. Zpravidla se tato zbraň také vyznačuje tzv. dvoustupňovou konstrukcí, kdy jako první stupeň, či roznětka, slouží štěpná reakce vyvolaná „klasickou“ jadernou zbraní. Poté dochází k zažehnutí druhého stupně zbraně, tedy samotné termojaderné fúzi.

Obecně se účinnost termojaderné zbraně pohybuje o několik řádů nad účinností „klasické“ jaderné zbraně, čemuž by u aktuální severokorejské zkoušky odpovídal i značný nárůst magnituda oproti předchozím zkouškám (jedná se o logaritmickou hodnotu).

Prvotní informace k této seismické události, včetně záznamu seismického signálu, byly rovněž publikovány na internetových stránkách Ústavu fyziky Země: www.ipe.muni.cz/newweb/cesky/aktuality/2017/20170903/20170903.php

Doplňující informace

Čas provedení této pravděpodobné podzemní jaderné zkoušky byl stanoven na 05:30 SELČ. Národní datové centrum v Brně (NDC), které spravuje českou seismickou stanici využívanou Organizací smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBTO), zachytilo seismický signál v 05:41 SELČ a následně provedlo analýzu amplitud objemových vln tohoto seismického jevu. Hodnota magnituda byla NDC stanovena na 6,4. Pro srovnání americká geologická služba USGS uvádí, že magnitudo dosáhlo hodnoty 6,3. Včerejší odhad zpracovaný CTBTO byl o něco konzervativnější a původně uváděl hodnotu 5,8. Během dneška byl tento údaj opraven na hodnotu 6,0.

Výkon jaderného výbušného zařízení, resp. jaderné zbraně, v případě tohoto testu odpovídá, dle dostupných informací, ekvivalentu přibližně 100 kt TNT.

Přibližně po osmi a půl minutách od první seismické události byl ve stejné lokalitě zaregistrován druhý, přibližně stokrát slabší seismický jev. Jeho magnitudo má podle předběžných výpočtů NDC hodnotu 4,0 až 4,1. Po provedení jaderné zkoušky je obvykle možné zachytit slabé dotřesy, které mají poměrně specifický charakter. V tomto případě se ovšem jedná o druhou samostatnou seismickou událost, která byla pravděpodobně způsobena následným zhroucením podzemních struktur v dané lokalitě. Tuto hypotézu potvrzuje i dnešní informace CTBTO, že tento sekundární jev byl geologického původu.

Podrobnější seismická analýza CTBTO má být připravena a zveřejněna ještě v průběhu tohoto týdne. Pokud jde o analýzu radionuklidů, včetně vzácných plynů, vzhledem k příznivým meteorologickým podmínkám a vzdušnému proudění severním směrem od epicentra, by tato data měla být k dispozici v příštích dvou až třech dnech. Dobrou zprávou je, že všechny radionuklidové stanice Mezinárodního monitorovacího systému CTBTO v regionu jsou tentokrát v plném provozu a neplánuje se ani žádná technická odstávka. 

Obrázek 1: Lokace místa pravděpodobné jaderné zkoušky KLDR ze dne 3. září 2017. Zdroj: CTBTO

Obrázek 2: Lokace epicentra pravděpodobné jaderné zkoušky ze dne 3. 9. 2017 (zelený křížek) a pozice stanic, jejichž data byla v NDC v Brně využita k lokaci daného jevu (trojúhelníky). Zdroj: ÚFZ/NDC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…