ÚOHS doplnil své stanovisko k nákladům za poskytované služby

07.12.2023 22:02 | Tisková zpráva

Svatomartinská konference nabízí kromě řady přednášek a panelů také příležitost k diskuzi odborné veřejnosti a Úřadu, což se potvrdilo také v letošním ročníku, který se odehrál před necelým měsícem. V průběhu workshopu věnovaného významné tržní síle, konkrétně tématu služeb poskytovaných v potravinovém řetězci, jsme v rámci diskuze řešili otázky spojené s náklady na takové služby.

ÚOHS doplnil své stanovisko k nákladům za poskytované služby
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zákon o významné tržní síle totiž nově v § 3b odst. 1 písm. c) požaduje, aby odběratel s významnou tržní silou ve smlouvě o poskytování souvisejících služeb uvedl odhad nákladů na tuto službu a podklad, na základě kterého k takovému odhadu dospěl. Úřad se již dříve touto zákonnou povinností zabýval a vydal v této souvislosti řadu výkladových stanovisek. Nyní tato svá stanoviska dále doplnil a konkretizoval.

Písemná smlouva o poskytování služeb musí obsahovat podklad, na jehož základě odběratel s významnou tržní silou k uvedenému odhadu dospěl. V zásadě se tedy jedná o informaci o postupu, na jehož základě odběratel částku odhadu nákladů dané konkrétní služby poskytované dodavateli stanovil. V případě mnohých služeb je velmi obtížné, k reálnému odhadu nákladů vůbec dospět. Plošné a pravidelné poskytování odhadů nákladů a jejich podkladů na trhu může navíc přinášet rizika i z pohledu práva ochrany hospodářské soutěže, kdy v rámci vyjednávání mezi dodavateli a odběrateli může prostřednictvím dodavatelů docházet k nepřímé výměně těchto soutěžně citlivých informací mezi odběrateli.

Smluvní popis odhadu nákladů a podkladu by tedy neměl být v rozporu s jinými zákony a neměl by zatěžovat odběratele nad únosnou míru. V praktickém „podnikatelském životě“ by měl být proveditelný a současně sloužit účelu, který mu určuje zákon.

Úřad proto považuje za dostačující, pokud odhad nákladů bude stanoven například odkazem na ceníkovou cenu a jako podklad postačí průzkum trhu, který si v dané situaci (v místě a čase) učinil odběratel s VTS.

Podrobné stanovisko si můžete přečíst na webu ÚOHS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…