Univerzita Karlova pronikla se svými dvaceti obory mezi nejlepší světová pracoviště

08.07.2017 21:06

Dvacet oborů Univerzity Karlovy patří mezi nejlepší světová pracoviště. Vyplynulo to z nejnovějšího vydání žebříčku Global Ranking of Academic Subject, který patří pod jedno z nejprestižnějších mezinárodních srovnání vysokých škol, Academic Ranking of World Universities. Vynikajícího výsledku dosáhla především ve fyzice a ekonomii, které se umístily v první stovce.

Univerzita Karlova pronikla se svými dvaceti obory mezi nejlepší světová pracoviště
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Academic Ranking of World Universities, známý též pod názvem Šanghajský žebříček, kromě vysokých škol jako celku hodnotí i kvalitu jejich badatelské činnosti v jednotlivých oborech. Od roku 2009, kdy byly jeho výsledky zveřejněny poprvé, vzrostl počet hodnocených oborů z původních pěti na stávajících padesát dva. Rozčleněny přitom jsou do pěti širších oborových skupin, nejpočetněji jsou zastoupeny inženýrské a společenskovědní obory, s odstupem následované lékařskými vědami, přírodními vědami a vědami o živé přírodě.

Kvalita vysokých škol v jednotlivých oborech je poměřována na základě kritérií, jimiž jsou počet článků v odborných časopisech, citovanost ve srovnání se světovým oborovým průměrem, podíl mezinárodní publikační spolupráce, počet publikací v nejvýznamnějších oborových časopisech a v některých případech rovněž počet zaměstnanců, kteří byli za práci v oboru oceněni některou z prestižních cen, například Nobelovou cenou či Fieldsovou medailí. Do výběru přibližně stovky předních oborových časopisů a necelých tří desítek význačných ocenění přitom byli letos poprvé zapojeni představitelé sta nejlepších vysokých škol podle Šanghajského žebříčku.

Celkem byla takto posuzována badatelská činnost přibližně čtyř tisíc vysokých škol z celého světa, hodnoceny pak byly ty z nich, které splnily podmínku minimálního počtu publikací za pětileté období. Pro jednotlivé obory byly dle jejich velikosti zveřejněny výsledky padesáti až pětiset nejlepších škol. Napříč obory se v žebříčku objevuje celkem tisíc čtyři sta škol z osmdesáti zemí.

Univerzita Karlova se mezi nejlepšími světovými pracovišti nachází celkem ve dvaceti oborech. Vynikajícího umístění dosáhla především ve fyzice a v ekonomii, v nichž náleží mezi sto nejlepších vysokých škol, do první dvoustovky patří ještě v oborech ekologie, farmacie, geografie, klinická medicína či matematika a díky oborovým přesahům a průnikům i v některých pro ni netypických oborech, např. inženýrských. Oceněna rovněž byla i badatelská činnost jejích akademických a vědeckých pracovníků, kteří působí v oborech biologie, chemie, informatika či psychologie.

Z domácích vysokých škol jsou v žebříčku dále zastoupeny Masarykova univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci, dalšími školami jsou České vysoké učení technické, Vysoká škola chemicko-technologická, Jihočeská univerzita, Univerzita Pardubice, Vysoké učení technické, Veterinární a farmaceutická univerzita, Česká zemědělská univerzita, Mendelova univerzita a Vysoká škola ekonomická.

Po březnovém QS World University Ranking by Subject, v němž byla Univerzita Karlova zastoupena v devatenácti oborech, je tak Global Ranking of Academic Subject další žebříček, který potvrzuje výbornou, mezinárodně srovnatelnou úroveň řady jejích pracovišť a akademických pracovníků ve dvou desítkách oborů.

Zdroj: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html

Poznámka: Pojetí tohoto oborového žebříčku se oproti předchozím letům proměnilo, tj. nelze srovnávat s minulými ročníky a předchozím umístěním UK.

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Univerzita Karlova je podle nezávislého hodnocení Střediska vzdělávací politiky za rok 2016 nejlépe hodnocenou vysokou školou v ČR. Matematicko-fyzikální fakulta UK pak byla ohodnocena jako nejlepší fakulta. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…