VLS: Vánoční stromky z Ralska dostaly děti z dětských domovů na Liberecku i senioři

04.12.2021 22:45 | Tisková zpráva

Lesníci VLS z Mimoně, kteří spravují přírodní oblast Ralska, včera rozvezli vánoční borovičky z lesů v této unikátní přírodní oblasti do osmi dětských domovů na Liberecku, do dvou domovů pro seniory a také do českolipských škol a mateřských školek. Tradiční předvánoční akce státního podniku se letos uskutečnila na severu Čech již popatnácté.

VLS: Vánoční stromky z Ralska dostaly děti z dětských domovů na Liberecku i senioři
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Převážnou část z padesáti stromků, které sociálním a školním institucím VLS darovaly, tvoří borovice, která je typickou dřevinou této unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem. Nepocházejí z tzv. plantážových chovů, ale z výchovných zásahů v hospodářských lesích. Lesníci Vojenských lesů a statků je včera, před adventním víkendem, rozvezli do osmi dětských domovů v Libereckém kraji – do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě.

Další dvě desítky stromků z Ralska darovaly VLS mateřským školám a dalším školním zařízení v českolipském regionu. Doputovaly také ke klientům v Domovech seniorů v Mimoni a v Stráži pod Ralskem.

„Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Nejsou možná tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat vánočním tradicím. A všechny mají certifikát PEFC, který dokládá, že pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří trvale udržitelným způsobem,“ připomněl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský, jak historie vánočních stromků v Česku vznikla.

Tradice vánočních stromků je Česku i ve světě poměrně mladá – pochází z přelomu 19. a 20. století. K jejímu masovému šíření v tuzemsku i Evropě přispěl příchod moderního, trvale udržitelného lesnického hospodaření, kdy vánoční dodávky stromků vlastníkům lesů umožňovaly využít „odpad“ z výchovných zásahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …