VLS: Dolejší Padrťský rybník na Brdech vydal své bohatství v zimě a dešti

07.11.2021 13:19 | Tisková zpráva

„Fishparta“ brdské divize VLS z Jinců ve čtvrtek 4. listopadu vylovila jedno z ikonických vodních děl v srdci Brd – dolejší Padrťský rybník. I přes déšť a zimu atakující bod mrazu se na výlov na jednom z nejnavštěvovanějších míst chráněné krajinné oblasti přišli podívat desítky lidí, ale také sdělovací prostředky.

VLS: Dolejší Padrťský rybník na Brdech vydal své bohatství v zimě a dešti
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Oproti minulým letům byly sítě u Dolejšího padrťského rybníku o poznání prázdnější. Důvodem je postupný přechod na extenzivní chovné metody v srdci chráněné krajinné oblasti, kdy Vojenské lesy po dohodě s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) snižují osádku na obou rybnících a upouštějí od přikrmování ryb. V násadě bude mít také v budoucnu mnohem menší podíl kapr, přibude naopak dravých ryb a línů. Změny souvisejí s ochranou vod v Chráněné krajinné oblasti Brdy, ochranáři věří, že tím dojde především k zlepšení životního prostředí pro chráněného raka kamenáče, jehož populace v tocích pod vodními díly dlouhodobě žije.

Postupný přechod, který má být příští rok završen také na Dolejším Padrťském rybníku, se tak podepsal i na výsledcích výlovu. Zatímco zde dříve hořovičtí správci BRD z VLS lovili někdy i přes 40 tun ryb, letos to bylo jen 15 tun.

Začátek výlovu poznamenalo chladné a deštivé počasí, odpoledne se pak v náhorní kotlině Brd, stejně jako na dalších místech republiky zvedl silný vítr. To mělo vliv i na prodej ryb ve stánku na hrázi, řada návštěvníků zjevně od návštěvy hor na hranici Středočeského a Plzeňského kraje při pohledu na aktuální předpověď upustila.

Dvojice Padrťských rybníků je největší vodní plochou v centrální části brdské pahorkatiny, dlouhá léta šlo dokonce o největší plochu na Plzeňsku. Na rozdíl od zásobáren pitné vody jako je například nádrž Pilská, Lázská či nádrž Obecnice na Příbramsku, si ale zachovávali ryze přírodní charakter.

Rybníky z 16. století od první republiky spravují Vojenské lesy. Hospodářský cyklus na každém z nich má dva roky a loví se tak každá rok pouze jeden z nich. Příští rok tak brdskou „fishpartu“ čeká zátah na větším Hořejším Padrťském rybníku.

Ryby z aktuálního výlovu skončí na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku, kde si je může koupit každý pátek veřejnost v maloobchodním prodeji od 13.00 do 16.00 hodin. Týden před Vánoci je pak Vojenské lesy a statky nabídnou veřejnosti v rozšířeném předvánočním prodeji. Více informací na ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…