VLS: Vánoční stromky z Ralska dostaly děti z dětských domovů na Liberecku i senioři

04.12.2021 22:45 | Tisková zpráva

Lesníci VLS z Mimoně, kteří spravují přírodní oblast Ralska, včera rozvezli vánoční borovičky z lesů v této unikátní přírodní oblasti do osmi dětských domovů na Liberecku, do dvou domovů pro seniory a také do českolipských škol a mateřských školek. Tradiční předvánoční akce státního podniku se letos uskutečnila na severu Čech již popatnácté.

VLS: Vánoční stromky z Ralska dostaly děti z dětských domovů na Liberecku i senioři
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Převážnou část z padesáti stromků, které sociálním a školním institucím VLS darovaly, tvoří borovice, která je typickou dřevinou této unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem. Nepocházejí z tzv. plantážových chovů, ale z výchovných zásahů v hospodářských lesích. Lesníci Vojenských lesů a statků je včera, před adventním víkendem, rozvezli do osmi dětských domovů v Libereckém kraji – do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě.

Další dvě desítky stromků z Ralska darovaly VLS mateřským školám a dalším školním zařízení v českolipském regionu. Doputovaly také ke klientům v Domovech seniorů v Mimoni a v Stráži pod Ralskem.

„Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Nejsou možná tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat vánočním tradicím. A všechny mají certifikát PEFC, který dokládá, že pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří trvale udržitelným způsobem,“ připomněl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský, jak historie vánočních stromků v Česku vznikla.

Tradice vánočních stromků je Česku i ve světě poměrně mladá – pochází z přelomu 19. a 20. století. K jejímu masovému šíření v tuzemsku i Evropě přispěl příchod moderního, trvale udržitelného lesnického hospodaření, kdy vánoční dodávky stromků vlastníkům lesů umožňovaly využít „odpad“ z výchovných zásahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…