Bércové vředy

12.03.2014 2:18 | Zprávy

Bércové vředy
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis: Chronickým a dlouhodobé onemocněním. Poškození povrchu kůže, které zasahuje i do hlubších vrstev (škáry). V jeho okolí zpravidla probíhá zánětlivý proces. vVžilách dolních končetin neproudí krev tak, jak má, vytvářejí se otoky a pokožka na bércích je nedostatečně vyživována, čímž se ztenčuje a je náchylná ke změnám i z nepatrných příčin. 

Příznaky:

  • stroupek
  • zčervenání  a podráždění pokožky, které se nehojí
  • mělký, nepravidelný, mokvající vřed
  • místo je bolestivé a náchylné k infekci

Příčina onemocnění:

  • ztenčení pokožky vlivem nedostatečného prokrvení
  • nepatrné podráždění pokožky, tlak
  • poštípáním hmyzem nebo škrábnutí
  • diabetes mellitus
  • žilní, tepenné či smíšené příčiny 

Diagnostika:

  • viditelné poškození kůže
  • sledování rizikových pacientů

Léčba:

  • odstranění příčin onemocnění
  • odlehčování dolních končetin
  • bandážování nohou
  • medikamentózní léčba, masti
  • vlhká léčba a další nové metody, které usnadní léčbu

Prevence a doporučení: 
pravidelný pohyb, zdravá strava, dostatek tekutin a přiměřená váha, odpočinek s podloženýma nohama, snížení přetěžování dolních končetin



Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…