Bulvár, lidé a už i církev. Všichni proti exodujícím lékařům

26.01.2011 20:31

Podle představitelů České biskupské konference je na pováženou, když mluvčí doktorů vyhrožují postihem pacientů a berou si je za rukojmí svého nátlaku. Jde o další políček účastníkům akce Děkujeme, odcházíme poté, co se ukázalo, že o oprávněnosti jejich protestu vážně pochybuje veřejnost a poté, co se proti nim jasně postavil nejčtenější český deník Blesk.

Bulvár, lidé a už i církev. Všichni proti exodujícím lékařům

Biskupové své odsuzující stanovisko vyjádřili v prohlášení na závěr dvoudenního zasedání České biskupské konference (ČBK). Novinářům ho předal předseda ČBK, pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Silná slova některých škodí lékařům, kteří jsou určitou morální elitou v zemi. Otázka "odejdeme a starejte se dál", to není přijatelné," řekl Duka. "Musí být vzájemná shoda, pacient se nesmí stát obětí toho sporu," doplnil.

Kromě lékařů biskupové obsáhle kritizovali i učitele, novináře, politiky, soudce a morální úpadek společnosti obecně (celé prohlášení přinášíme níže).

V rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme již podalo výpověď 3800 lékařů. Ti požadují nárůst příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Pokud opravdu všichni zdravotníci odejdou, tak se velká část českých nemocnic bude potýkat s omezením provozu.

Dnešní vývoj:
Exodus ohrožuje pražské porodnice. Dvě mohou být uzavřeny
Koalice se potajmu sešla v hotelu, na programu byl exodus lékařů
Nečas o plánu kvůli odchodům lékařů mlčel. Záměrně?

Halík to vidí jinak

Zajímavé je, že petici naopak podporující lékaře v jejich boji za reformu zdravotnictví podpořil výrazný katolický kněz Tomáš Halík. Ten se tak připojil k iniciativě herců Jiřího Suchého, Pavla Zedníčka nebo Jiřiny Jiráskové, či básníka Jana Vodňanského. "Je třeba vědět, že lidem s autoritou ve společnosti není lhostejné, co se ve zdravotnictví děje," sdělil v úterý ParlamentnímListům.cz Halík.

Více:
Halík brání lékaře před vládou. Dopis, který podepsal, ale ani neviděl

Obecně mají lékaři ve společnosti zastání, lidem ale vadí samotná forma kampaně. Podle průzkumu agentury MÉDEA RESEARCH tento způsob protestu lékařů neschvaluje 59 procent respondentů, pochopení pro něj má jen 24 procent dotázaných.

Vyšší platy ano, ale řekněte si o ně jinak

Kontrastně s těmito výsledky vyznívá zjištění, že 57 procent účastníků průzkumu souhlasí s tím, že by lékaři měli dostávat vyšší platy, než mají nyní. Opačného názoru bylo jen 15 procent respondentů. S požadavkem na trojnásobek průměrného platu v ČR však souhlasí jen 26 procent, naopak ho odmítá 47 procent dotázaných.

Že jde o téma velice emotivní, dokazuje i pojetí problému bulvárním tiskem. Titulní strana úterního Blesku, který je nejprodávanějším deníkem z ČR,  prezentovala foto nedonošeného novorozence, doprovázené textem „Doktoři, co bude s ním?". Jiří Hrabovský z agentury Ewing PR, která akci Děkujeme, odcházíme mediálně zajišťuje, označil takový přístup za ránu pod pás.

Napsali jsme:
Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat

Koalice ladila noty na pátek

"Ten, kdo to chce vnímat tak, že lékaři nejsou v právu a že pacienti jsou rukojmí, toho takové články v jeho přesvědčení ještě více utvrdí. Já to vnímám jako podpásovku. Je to hnusné, je to citové vydírání, ale my s tím nemůžeme nic dělat. Jediné, co můžeme dělat, je opakování argumentů lékařů a jejich publikování v seriózních médiích," řekl ParlamentnímListům.cz Hrabovský.

Blesk "držel téma" i ve středu, kdy přinesl pět důvodů, proč vláda nemá požadavkům lékařů ustupovat.

Ve středu se v pražském Mandarin hotelu sešli šéfové koaličních stran spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Z neformální schůzky nebyl učiněn mediální výstup, ale podle všeho politici Hegera pověřili, aby pokračoval ve vyjednávání s lékařskými odbory. Další schůzka se uskuteční již tento pátek.

SLEDUJEME téma exodus lékařů


Prohlášení biskupů, které vydali po zasedání České biskupské konference

Vážení spoluobčané,

při prvním zasedání ČBK v tomto roce jsme si daleko silněji než kdy jindy uvědomili svou sounáležitost s občany našeho státu, kdy v situaci, ve které se všichni společně ocitáme, vede nás křesťany příkaz lásky k Bohu a k bližnímu k tomu, abychom Vás oslovili ve skutečném zájmu o dobro celku.

Po listopadu 1989 jsme byli všichni nadšeni svobodou. Po půlstoletí života v diktaturách jsme se radovali z obnovené demokracie. Bylo pak dosaženo mnoho pozitivních výsledků. A pozorný člověk je nemůže přehlédnout. Postupně se ukázalo, že se ne vždy dovedeme ve svobodě pohybovat a demokracii náležitě používat. Náš život se začal deformovat tím, že se mnozí zabývali vlastními zájmy a výhodami a zanedbávali, co je společným zájmem. Mnozí soudí, že demokracie zklamala. Není tomu tak. Dnešní stav naší země není způsoben jejím demokratickým základem a rámcem. Ale mnohá politická jednání byla znemožněna, protože se věcná jednání změnila v nátlakové akce namísto argumentů.

Jsme tím zneklidněni, ale nepodléháme ani náhlým emocím, ani panice. Snažíme se vidět cestu, po které je možné vyjít. Nutnost reforem je všem jasná. Vidíme i základní ochotu k nim přistoupit. Proto prosíme každého jednotlivce, aby si uvědomil svou zodpovědnost a povinnost k celku. Je třeba správně nazvat problémy v jejich celospolečenském dopadu, vést o nich věcný hovor, nikoli spor jednotlivých zájmových skupin. Patrně dojde k tomu, že všichni budeme muset něco obětovat - bez vzájemného zájmu o druhé se společnost rozpadá.

Upozorňujeme, že je na pováženou, jak se jedná v běžném životě a zvláště, jak jednají ti, kteří mají být vzorem správného jednání. Je na pováženou: když mluvčí lékařů vyhrožují postihem pacientů a považují je za rukojmí svého nátlaku; právníci často přestávají hledat spravedlnost a znevažují sám pojem zákonnosti; soudci se obávají rozhodovat a protahují spory do nekonečna; někteří učitelé se více zajímají o své platy, než o výsledky školství; někteří rodiče se nezajímají o své děti, ty jsou pak zanedbané; ztrácejí kredit ti státníci, kteří se zabývají populistickým sebe vynášením a neřeší skutečné problémy; pracovníci médií popisují mnohé spory neúplným a někdy i bulvárním zpravodajstvím; v běžném životě sobecky škodí jeden druhé nekvalitní prací, přemrštěnou cenou, nezaplacením, zadržením mzdy atd. Je však nutné dodat, že příčinou těchto jevů je celkový morální úpadek společnosti, jehož důsledkem je i rozpad a krize rodiny spolu s radikálním demografickým poklesem. Bez řešení problémů těchto základních lidských pilířů a respektování zásad desatera samotné navržené reformy nepomohou!

Cesta ke spokojenému životu, k bezpečí, ke vzájemné důvěře je však otevřená. Měla by být postavena na právním řádu a jeho ukázněném dodržování, na vzájemné celospolečenské shodě a na opravdovém zájmu jednoho o druhého.

Kéž Bůh provází na této cestě všechny lidi dobré vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…