Celiakie je drahým nepřítelem

04.04.2013 0:00 | Zprávy

Lidé s celiakií se musejí léčit dietou, pojišťovny ji neplatí...Každý měsíc zhruba o 3000 korun víc musí oproti zdravému člověku vydat na stravu pacient s celiakií.

Celiakie je drahým nepřítelem
Foto:
Popisek:

Nesnášenlivost lepku se nedá léčit, jediným lékem je dieta. Nemocný musí nahradit mouku bezlepkovou směsí, z níž se peče chléb a pečivo. Vyšší náklady má i na těstoviny a sušenky. Vyhnout se musí hotovým jídlům, uzeninám či zmrzlině. Při nákupu vždy musejí pečlivě číst složení výrobku.
   
Zdravotní pojišťovny kód na bezlepkovou dietu nemají. Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá měsíčně 500 korun pro nezaopatřené děti do 26 let věku. Příspěvky ostatních pojišťoven jsou minimální nebo žádné. Některé přispívají na bezlepkové p
potraviny v rámci balíčků a speciálních programů.
   
Celiakie je geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě tvorbou protilátek. Spouštěčem je lepek v obilovinách a v potravinách v nich vyrobených. V Česku se odhaduje počet nemocných asi na 50.000, diagnostikována je desetina.
   
Nutriční poradkyně Jarmila Kabátová řekla, že i lidé trpící celiakií mohou žít svůj život téměř bez těžkostí, pokud dodržují dietu a vyhnou se lepku. Nejde jen o výběr stravy, musejí zabránit zanesení lepku z jiného jídla. Měli by doma mít dvě kuchyňské desky, dva topinkovače či dva mlýnky. Pro skladování potravin by měli mít bezlepkový kout. Pokrmy mohou zahustit škrobovou, sójovou, amarantovou, rýžovou nebo bezlepkovou moukou.
   
Nejčastěji se nemoc odhalí v dětství, stále častěji se zjišťuje i u dospělých, dokonce i u seniorů. Většinou jde o lidi, kteří měli potíže celý život, nevěděli ale z čeho.
   
U dětí jsou typickými příznaky nafouklé břicho, průjem, zácpa, úbytek hmotnosti a poruchy růstu. U dospělých vyčerpanost, úzkost, deprese, neurologické poruchy, bolesti kloubů či chudokrevnost v důsledku poruchy vstřebávání železa v tenkém střevě.
   
Čeští pacienti budou mít 28. dubna možnost na prvním bezlepkovém dni v ČR vyslechnout v pražském Top hotelu přednášky o nemoci i bezlepkové dietě a odnést si nové recepty i praktické rady do kuchyně z kuchařské show.

(MB,ČTK,foto:archiv)
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …