Dálkové sledování lidí s kardiostimulátorem?

18.04.2014 0:00

Dálkové sledování lidí s kardiostimulátorem?
Foto:
Popisek:

U pacientů s kardiostimulátorem klesl počet kontrol téměř o polovinu, když je na dálku hlídal speciální systém. Řekl to primář kardiocentra Nemocnice České Budějovice Alan Bulava na základě výsledků tříletého sledování 198 pacientů v systému Home Monitoring. Také případné komplikace se u sledovaných pacientů odhalily i o několik měsíců dřív a bylo možné také dřív upravit léčbu, dodal.

"Bylo prokázáno, že systém kontinuálního sledování pacientů s kardiologickými implantáty je bezpečný, efektivní a vede k téměř padesátiprocentnímu poklesu počtu nutných kontrol. Na případné problémy můžeme pružně reagovat," uvedl.

V ČR je ročně voperováno 8000 kardiostimulátorů a 3000 kardioverterů. Pacientů pro kontroly přibývá, kapacity ambulancí se ale nemění. Může tak být problém dodržet odborná doporučení o počtech kontrol. Řešením je podle primáře právě dálkové sledování.

Implantát v pacientově těle komunikuje aspoň jednou za den s malou krabičkou, tzv. pacientskou jednotkou, kterou má nemocný obvykle u postele. Odeslaná data zpracuje servisní centrum v Berlíně, roztřídí je na zprávy běžné, významné a urgentní. Pro lékaře jsou dostupné prakticky hned přes zabezpečené webové rozhraní.

Data ze západoevropských zemí, kde dálkové sledování hradí zdravotní pojišťovny, potvrzují podle primáře finanční výhodnost systému. Tuzemské pojišťovny ale dálkové sledování nehradí. Podle něj česká data potvrdila, že kdyby pojišťovny hradily pacientskou jednotku i sledování, nestálo by to víc, než když nemocný dochází na kontroly. Klesají náklady na další péči, která je nutná právě proto, že se problém nezjistí včas. Klesají i vydání pacienta za dopravu. "Proto si myslíme, že systém by měl být poskytnut co největšímu počtu pacientů a pojišťovny by měly zvážit jeho úhradu," dodal.

(ČTK,foto:archív)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…