Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

13.05.2024 8:20

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčansk. Podle analytiků nehodlají Rusové na severovýchodu spěchat a nemají zatím zájem o dobytí Charkova, protože by jim nic nepřineslo. Cílem je donutit Ukrajinu, aby odvelela jednotky z jiných směrů, a tak je oslabila. Nicméně, za 48 hodin Rusové obsadili větší území než Ukrajina ve své protiofenzivě. I kvůli tomu, že slíbené opevnění a obranné prostředky na hranicích nebyly. Ačkoliv měly.

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo
Foto: Repro X
Popisek: Postup ruských sil na severovýchodě Ukrajiny

Jak jsme již v pátek informovali, ruská armáda otevřela na severu Ukrajiny poblíž Charkova novou frontovou linii.

Během víkendu se ruským silám podařilo postoupit. Jak uvedl vojenský analytik Tyler Weaver v sobotu, Rusové postoupili minimálně pět kilometrů ve skoro padesátikilometrové zóně na sever od Charkova a obsadili asi tucet malých vesnic. „Když to porovnáme, na taktické úrovni je to mnohem větší úspěch v 48 hodinách než měli Ukrajinci za celou loňskou ofenzivu, navíc s triviálními ztrátami pro ruskou armádu,“ srovnává.

Podotýká, že Rusové pokračují v útoku ve směru Charkova přes vesnici Liptsy a také že útočí směrem na Vovčansk, do kterého už se jim podařilo vstoupit s průzkumnými silami. „Stále se pravděpodobně jedná o přípravnou operaci, Rusové zatím nezaútočili západně od Charkova. Když se podíváme na mapu, je zřejmé, že sektor ještě není moc vyvinutý, což naznačuje, že ruské velení chce vtáhnout AFU (ukrajinské ozbrojené síly – pozn. red.) do boje a zafixovat je v otevřené krajině mezi Charkovem a severním Doněckem,“ analyzoval situaci. „Ruské síly v boji jsou zatím podle všech zpráv malé a soustřeďují se na průzkum ukrajinské obrany,“ dodal. Má za to, že by se mohlo jednat o síly, které budou předcházet útoku celého armádního sboru z bělgorodské oblasti.

„V každém případě se zdá, že Rusové nespěchají s příliš rychlým vývojem bitvy – velké šipky přijdou, až přijdou. Rusové mají v tuto chvíli nad bojištěm mimořádnou úroveň dohledu dronů a ‚palebné kontroly‘ a ukrajinské síly, které se ocitnou pod jejich dohledem, budou rychle chřadnout,“ podotkl ještě.

Zprávy z neděle potvrdily boje o Vovčansk. Ale také stížnosti z řad ukrajinské armády, že neexistovala žádná první linie opevnění.

O těch píše i BBC, která uvádí, že Rusové mají na severní frontě „malé, ale významné úspěchy v obsazování“ a podařilo se jim zabrat celkem 100 kilometrů čtverečních, což je rozdíl oproti východní frontě, kde podobný postup trval Rusům roky.

Na postup Rusů si pro BBC stěžoval Denys Jaroslavskyj, velitel zvláštní průzkumné jednotky. „Nebyla žádná první obranná linie. Viděli jsme to. Rusové prostě přišli. Prostě vešli, žádná minová pole,“ řekl. Svá slova dokázal záběry z dronů. Dodal, že ukrajinští představitelé tvrdili, že obranné prvky jsou za velké peníze budovány. Ale žádné tam nebyly. „Buď to byla neschopnost, nebo korupce. To není jenom selhání. To je zrada,“ řekl Jaroslavskyj.

Jak BBC uvádí, o připravovaných silách na ruské straně se vědělo dlouho, nemluvě o tom, že prezident Putin sám uvedl, že cílem je vytvořit nárazníkovou zónu, aby ruské území bylo chráněno před ukrajinským ostřelováním dělostřelectvem. Nicméně i tak nebyla Ukrajina připravená. Denys v Charkově BBC ještě prozradil, že se jeho jednotka chystá jít do okolí Vovčansku a že se obává, že město, vzdálené jen 5 kilometrů od ruských hranic, brzy padne do ruských rukou. „Samozřejmě že jsem naštvaný. Když jsme o toto území bojovali v roce 2022, ztratili jsme tisíce lidí. Nasadili jsme svoje životy. A teď, protože někdo, nepostavil opevnění, tak zase ztrácíme lidi,“ vyjádřil se pro BBC.

Jaroslavského slov si všimli i analytici. „Legrační na tomto obviňování je, že ukrajinské jednotky v pohraničí měly rok a půl na to, aby se zakopaly svými vlastními a dost značnými prostředky, a zjevně neudělaly nic. Veškerá vina spočívá v nedostatku iniciativy velitelů AFU,“ komentoval Weaver. Někdo si totiž vzpomněl na článek z prosince 2023, kdy prezident Zelenskyj budování obrany na severovýchod od Charkova dával jako příkladné.

„Co se stalo s naším opevněním? Takové věci se ve východoevropských zemích a v Rusku stávají. Peníze se na určitý úkol přidělí, ale do vedení na pozicích mimo hlavní frontu se pravidelně dostávají lidé díky nepotismu nebo svým konexím. Opevnění se nestaví, ale peníze se přesto utrácejí. Je to dobrá případová studie k analýze mnohem větších problémů kolem praní špinavých peněz a rozkrádání západní pomoci,“ zhodnotil nedostatek opevnění analytik Scott z pořadu Kalibrated.

Situaci okolo Charkova se věnoval také analytik Simplicius. Podotkl, že ze svých zdrojů věděl, že obyvatelé v okolí hranic v regionu Sumy byli potichu evakuováni. Ruské úřady jim prý poskytovaly peníze a daly jim dvouměsíční lhůtu na vystěhování. Což bylo v únoru. O dva měsíce později se ukazuje, že zdroje nelhaly a skutečně se něco chystalo.

„Věřím, že současné akce budou mít několik úrovní a budou dlouhodobější. To znamená, že neuvidíte blitzkrieg, ale spíš metodické přidávání sil ze severu v klíčové momenty, asi jako když utahujete šroub na svěráku,“ odhadl. Což znamená, že Rusko zhodnotí, jak bude Ukrajina na případný výpad směrem na Charkov reagovat, jak použije rezervy, a podle toho bude jednat.

„Cílem není v dohledné době dobýt Charkov. K tomu může dojít mnohem, mnohem později jako vedlejší produkt mnohem naléhavějších cílů, jako je odříznutí kupjanského koridoru pro AFU. Postupně se Rusko proplíží dovnitř a obklíčí Charkov, který bude obléhán a pravděpodobně padne velmi pomalu, možná až někdy v polovině roku 2025. Nespěchají s jeho dobytím v dohledné době, protože to v současné době není nutné a ani by to nepřineslo žádný rozpoznatelný strategický přínos,“ míní a připomíná, že cílem je vyčerpat živou sílu ukrajinských sil, ne obsazovat území, to je vedlejší produkt. Celou operaci vidí jako součást strategie „hada škrtiče“, který kde může, tak přitlačí, a svou kořist nakonec uškrtí. Podotýká, že zatím nikdo neví, jak velké jsou síly v Bělgorodu, ale může se jednat až o 100 nebo 150 tisíc mužů.

Podle posledních zpráv boje o Vovčansk dále pokračují. Dle agentury Reuters se ukrajinské síly ve městě stále drží. A podle magazínu Forbes budou do města nasazeny i elitní síly a západní bojová vozidla CV90.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Gratuluji všem,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAnyska , 13.05.2024 11:04:26
ktreří finančně přispěli do sbírek na Ukrajinu. Váš příspěvek pomohl obohatit ukrajinské oligarchy a další zloděje. K obraně Ukrajiny vůbec nepřispěl.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…