Endometrióza - onemocnění žen

14.01.2014 11:44

Endometrióza je stav, kdy se buňky děložní sliznice objevují mimo svou obvyklou lokalizaci.

Endometrióza - onemocnění žen
Foto:
Popisek:

Endometrióza je onemocnění pohlavních orgánů často se podílející na  bolestech v pánvi a neplodnosti, kterým trpí řada žen v reprodukčním věku.

Co to je endometrióza ?
Endometrióza je stav, kdy se buňky děložní sliznice objevují mimo svou obvyklou lokalizaci.
Tyto buňky se vyskytují na vaječnících, vejcovodech, zevním povrchu dělohy nebo střevech a na vnitřním povrchu pánve. Mohou být také nalezeny v pochvě, na čípku, v močovém měchýři a velmi výjimečně i mimo pánev - například na játrech. Endometrióza není zhoubné onemocnění.

Koho postihuje endometrióza ?
Endometrióza postihuje ženy v reprodukčním věku, přesné procento není možné určit, protože  řada žen nemá žádné příznaky onemocnění, přesto se odhaduje počet žen na 4 - 17 %. U žen po menopauze je endometrióza velmi vzácná.

Co způsobuje endometriózu ?
Přesný původ endometriózy není znám. Byla vyslovena již celá řada teorií. Jednou z teorií je tzv. teorie retrográdní menstruace, která tvrdí, že se buňky děložní sliznice dostávají mimo svou obvyklou lokalizaci menstruační krví, která se v průběhu menstruace dostane přes vejcovody do břicha. Toto ale nemůže být jedinou příčinou, protože bylo zjištěno, že se krev takto dostává do břicha u mnoha žen, ale ne všechny onemocní endometriózou. Další teorie podporuje myšlenku, že v průběhu vývoje těla některé buňky děložní sliznice prostě "nenašly cestu kam patří". Existují i teorie přenosu buněk děložní sliznice například do jizvy na děloze v průběhu císařského řezu, ale i teorie porušené imunity.

Jak se endometrióza projevuje ?
Velké množství žen s endometriózou nemá žádné příznaky. Pokud se endometrióza projevuje, pak jsou to často příznaky jako bolesti v pánvi - zejména před menstruací a na jejím začátku, bolesti při pohlavním styku, močení, bolesti při gynekologickém vyšetření, neschopnost otěhotnět, průjem nebo zácpa, bolesti v dolní části zad, nepravidelné a/nebo silné menstruační krvácení, krev v moči.

Proč způsobuje endometrióza neplodnost ?
Mechanismus není zcela jasný, ale mohou se podílet faktory hormonální - ložiska endometriózy mohou produkovat hormony a ostatní látky, které brání ovulaci (uvolnění vajíčka z vaječníku), oplodnění vajíčka, případně uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze.

Endometrióza způsobuje také často srůsty v oblasti pánve a to může vadit například pohybu vejcovodů a uchopení vajíčka po jeho uvolnění z vaječníku.

Jak se endometrióza zjistí ?
Cílenými dotazy na jednotlivé příznaky endometriózy, gynekologickým a ultrazvukovým vyšetřením.Hlavní metodou k průkazu endometriózy je však laparoskopické vyšetření.

Jak se endometrióza léčí ?
Léky
  • léky typu ibuprofen - pro úlevu od bolestí břicha a menstruačních křečí
  • tzv. GnRH analoga - léky snižující tvorbu hormonu estrogenu působením v mozku navozující stav podobný menopauze, tato léčba vede ke zmenšení ložisek endometriózy
  • hormonální antikoncepce
  • hormonální léky obsahující složku podobnou mužským pohlavním hormonům

Operační léčba
- nejčastěji prostřednictvím laparoskopie, zničí se ložiska endometriózy jejich "popálením", rozruší se endometriózou způsobené srůsty, odstraní se endometriální cysty na vaječníku apod.

Další informace
Bylo zjištěno, že ženy s endometriózou (stejně jako ženy, které nikdy nebyly těhotné) mají lehce zvýšené riziko rakoviny vaječníků,  toto riziko se ale naopak snižuje užíváním hormonální antikoncepce, která je často v léčbě endometriózy také užívána.

(tehotenstviaz.cz,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…