Hrobníkům vadí terminologie, na internetu vznikl Havlův pomník

23.12.2011 7:24

Hrobníci nad informacemi médií o pohřbu exprezidenta Václava Havla kroutí hlavou. Podle jejich odborné terminologie se totiž veřejnost neloučí s jeho ostatky, ale pozůstatky. Na internetu navíc vznikl virtuální pomník polistopadového prezidenta. Na něm lidé vzpomínají, rozsvěcují virtuální svíčky a pokládají virtuální květiny i věnce.

Hrobníkům vadí terminologie, na internetu vznikl Havlův pomník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rodinná hrobka Havlů na Vinohradském hřbitově

V odborné terminologii pohřebnictví mají prý média nejasnosti. „Všechna média si neustále pletou terminologii. Zatím jsem to neslyšel správně. Ostatky Václava Havla jsou vystaveny, je hloupost. Ještě nebyl pohřben, takže jde o pozůstatky. Páni redaktoři a moderátoři by se měli na tohle informovat,“ řekl jeden z odborníků, jenž si nepřál být jmenován.

Hrobníci si zvyšují kvalifikaci

Ostatky jsou podle něj po pohřbení. To znamená, že mrtvé lidské tělo jsou pozůstatky. Pohřbením se rozumí spuštění rakve do hrobu či hrobky nebo vložení do pece krematoria. Tím okamžikem se pozůstatky mění v ostatky. To znamená, že popel v urně jsou zpopelněné lidské ostatky. Po exhumaci se tedy ohledávají už ostatky. Vše vyplývá ze zákona o pohřebnictví.

Hrobníci si dnes dělají rekvalifikace, aby se jejich práci vrátila prvorepubliková úcta. Během příštího roku by měli mít svůj učňovský obor, ale ještě vyřizují dokumenty pro cvičné pohřebiště. Navíc vyšla odborná kniha Pohřbívání a hřbitovy.

Na internetu vznikl pomník

Na internetovém portálu Umírání pro pečující, zdravotníky, nemocné a pozůstalé lze navíc už nyní najít virtuální pomník Václava Havla. Kliknutím se pak návštěvník k němu dostane na adrese vzpomínky.nezavírejte oči. „Václav Havel je tváří návratu svobody a demokracie do naší země. Byl celosvětově respektovanou osobností, symbolem české státnosti. Nechť jeho duše odpočívá v pokoji,“ je mimo jiné napsáno na virtuálním pomníku.

O projektu virtuálních pomníků se na stránkách uvádí, že se v naší společnosti vytratily některé rituály. „Cílem našeho projektu není jen poskytnout novou možnost jak vzpomínat na zesnulé, ale i podpořit diskusi o smrti v naší společnosti, což může vést i k hledání smyslu klasických rituálů, jako je například pohřeb, výroční setkávání, zádušní modlitby či bohoslužba, navštěvování hrobů i jiné vzpomínání,“ píše se tam dále.

V osobních vzpomínkách na virtuálním pomníku Václava Havla je několik záznamů. Například Jana Kovářová tam sděluje: „Zemřel člověk, který pro mě znamenal symbol Sametové revoluce, euforii a očekávání všech lidí v listopadu 1989. Byl pro mě představitelem pokory, morálních hodnot, tolerance a lidskosti. Obdivuji jeho víru v pravdu, obhajobu lidských práv a důstojnosti. S tímto člověkem odchází světlo klidu a pohody, které dokázal šířit kolem sebe.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ras

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…