Jakl k Libyi: Nemůžeme se tam navézt a jen tak střílet

09.03.2011 17:41

Podle šéfa politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla je situace v Libyi natolik složitá, že by se Česko nemělo stylizovat do role jejího spasitele.

Jakl k Libyi: Nemůžeme se tam navézt a jen tak střílet

Vláda na svém středečním jednání schválila mandát prezidenta Václava Klause pro mimořádný summit v Libyi. Klaus na něj pojede prosazovat nejen sankce, ale zároveň i pomoc této severoafrické zemi. Za intervenci ale - tak jak ji prosazuje třeba exprezident Václav Havel - lobbovat nebude.

S Klausovým mandátem souhlasí i ředitel politického odboru jeho kanceláře Ladislav Jakl. "Není to o tom, že se tam navezeme a budeme tam střílet," sdělil v Českém rozhlase.

Jakl: Buďme zdrženliví

Podle Jakla je situace v Libyi velmi nepřehledná, a tak není vhodné ji nyní řešit radikálními kroky. "Zdrženlivost je na místě, jde o spletitou situaci," řekl prezidentův podřízený v rozhlase s tím, že je třeba vyčkat, jak se situace v severní Africe dále vyvine. Až ve chvíli, kdy se vyhrotí, by prý bylo vhodné přikročit k radikálním krokům.

Česká republika navíc podle Jakla není státem, který by měl jakékoli zásadní změny plánovaného postupu evropských i dalších zemí iniciovat. "ČR není země, která by si měla hrát na světového četníka," prohlásil ředitel politického odboru prezidenta republiky.

Česko natáhne pomocnou ruku. Až přijde čas

Ten ale obyvatelům Libye přes rozhlas slíbil, že ve chvíli, kdy se situace uklidní, pošle jim Česko pomoc. "Kdyby to bylo mocensky klidnější, Česko  pomoc nabídne," uzavřel Jakl.

Libyjské nepokoje a protesty proti tamějšímu vůdci Muammaru Kaddáfímu trvají už několik týdnů. Za tu dobu stály životy stovek lidí, výsledek však nepřinesly.

Více čtěte:

Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet? 

Klaus nesouhlasí s Havlem. Na Libyi neútočme 

Klaus se sune do bažin, děsí se jeho bývalý poradce

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…