Jan Ziegler: Potraviny máme daleko lepší než za komunistů

27.05.2013 17:30 | Zprávy

V neděli jsem nádherně posnídal, domácí chleba s domácím stloukaným máslem, k tomu vynikající jahodově vanilkový jogurt z malé mlékárny a pravda holandský sýr Gouda s medvědím česnekem vynikající kvality. Byla to lahůdka, o které jsme si za bolševiků mohli jen zdát. Kdo umí najít kvalitu, najde ji a ta je lepší, než komunistické chemikálie.

Jan Ziegler: Potraviny máme daleko lepší než za komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Moje babička si vždycky za rudé diktatury povzdychla, „jo za I. Republiky to bylo máslo a ne ta hnusná komunistická chemie, co je teď.“ Její rodina totiž brala máslo na vesnici od sedláka, domácí a ručně stloukané. To se nedalo se socialistickou érou srovnat. Vůbec, co si stoupenci rudé totality dovolujete mluvit o kvalitních potravinách za komunistů? Jaké asi mohly být hovězí masa a mléčné výrobky od skotu, který byl chován v kravínech s minimálním tmavým prostorem k pohybu a jenž nikdy neviděl čerstvou trávu a louku. Dobytek byl krmen siláží s přísadou nekvalitních umělých krmiv s vysokým obsahem plísní. To je smutná skutečnost, stejně jako fakt, že většina komunistických JZD byla výstavní skříní špíny, snad kromě těch, které dodávaly bio potraviny pro vysoce postavené soudruhy z ÚV KSČ. Těžko mohli komunisté, kteří nebrali ohled na lidi, mít pochopení pro zvířata.

Je jasné, že mléko, máslo a další mléčné výrobky z farmy, kde zvířata mají možnost vycházet na čerstvou pastvu, jsou krmena výhradně senem, senáží v zimě, nikoliv siláží, v létě pak čerstvým zeleným krmením a bývají chována v maštalích, kde se mohou volně pohybovat a díky tomu je jejich život kvalitnější, jsou daleko lepší než ty od bolševických stresovaných krav. Na pochopení této pravdy stačí obyčejný selský rozum.

Je jasné, že trh si s kvalitními potravinami dokázal poradit, o čemž svědčí stále rostoucí síť prodejen špičkových farmářských potravin. Jen u nás v Českých Budějovicích už jsou tři. Lidé začínají mít velký zájem o kvalitní potraviny, tak trh správně reaguje.  Vznikají prodejny s českými, španělskými, italskými, anglickými a dalšími potravinami, takže není problém koupit i zahraniční kvalitu, viz holandské nebo švýcarské špičkové sýry.

I moje babička, kdyby ochutnala ono mnou koupené kvalitní domácí stloukané máslo, by jistě zaplesala. A přitom není zase tak drahé, čtvrtka přijde na 70 Kč.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Nerostné bohatství na Ukrajině

Na CNN jste tvrdil, že Ukrajina již nerostné suroviny, které jsou na jejím území nevlastní, že je vlastní někdo jiný. Jak to víte? Myslíte, že tak na USA šije nějakou boudu, a proto došlo i k vyhrocení oné schůzky, kde se měla smlouva podepsat? A kdo je tedy podle vás vlastní?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Souček odepsán. „Ale pak nesmí v ČT nastat toto.“ Diváky by mělo zajímat

4:40 Souček odepsán. „Ale pak nesmí v ČT nastat toto.“ Diváky by mělo zajímat

Členové Rady ČT mají na svém úterním jednání v programu zabývat se odvoláním generálního ředitele Ja…