Jednoho Čecha za druhým klátí bankrot. Odborník: Lidé jsou lehkovážní

27.01.2012 20:58

Počet zadlužených lidí, kteří nejsou schopni splácet a jsou nuceni zažádat o takzvaný osobní bankrot, se jen na severu Moravy v loňském roce zvýšil více než o třetinu. Zatímco v roce 2010 bylo podáno 3 028 návrhů na oddlužení, vloni jich bylo už 4 541.

Jednoho Čecha za druhým klátí bankrot. Odborník: Lidé jsou lehkovážní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vyplývá to z údajů Ministerstva spravedlnosti. Celkově je prý situace v České republice shodná se situací v Evropské unii a počet žádostí o povolení osobního bankrotu se nezvyšuje. Jedinou výjimkou je podle mluvčí Ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové Severomoravský kraj, do kterého v soudním řízení spadá i Olomoucký kraj.

Na severu Moravy se počet žádostí zvýšil

Na severu Moravy se počet žádostí naopak zvýšil. „Z daných čísel vyplývá, že se v roce 2011 zvýšil v Severomoravském kraji počet lidí, kteří požádali o oddlužení,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Palečková s tím, že na otázku, jaká je zadluženost přímo v Olomouckém kraji není schopna odpovědět.

Osobní zkušenost

Jedním z obyvatel Olomouckého kraje, který zažil osobní bankrot, je paní Lucie z Přáslavic na Olomoucku. Nepřála si zveřejnit své celé jméno.Do dluhů se podle svých slov dostala před rokem. Redakci přiznala, že její nároky byly v té době vyšší než finanční možnosti. Půjčila si celkem 300 000 korun u banky a různých finančních společností. K částce pak ještě přibyly úroky. Po čase měla paní Lucie zaplatit ihned 180 000 korun, což bylo v dané chvíli nad její možnosti. Následně byla nucena zažádat o oddlužení. „V Olomouci funguje firma, která se tímto zabývá. U té se sepsala výše všech mých závazků a můj majetek. Poté se případ podal k insolvenčnímu řízení ke krajskému soudu. Ten rozhodl tak, že budu splácet 55% z dlužné částky 400 000 korun po dobu pěti let. Mám omezený plat, ze kterého se mi splátky strhávají,“ prozradila s tím, že do podobné situace se už nechce nikdy dostat.

Česká spořitelna: V Olomouckém kraji nejméně osobních bankrotů

Redakce proto oslovila několik největších bank, které poskytují úvěry a hypotéky, zdali mohou tato data potvrdit. Ačkoli většina bank nemá zpracována data pro jednotlivé kraje, ale celorepublikově, podle mluvčího České spořitelny na tom přímo Olomoucký kraj není špatně. „Z našich statistik vyplývá, že Olomoucký kraj patří mezi regiony s nejnižším počtem žádostí o povolení oddlužení,“ říká Petr Podzimek.

A pokračuje: „V roce 2011 požádalo o povolené oddlužení v rámci insolventního řízení zhruba 16 500 občanů České republiky.Více než pěti tisícům klientů České spořitelny bylo v loňském roce povoleno oddlužení v rámci insolvenčního řízení,“doplnil Podzimek.

Kdo nejčastěji žádá o úvěr?

Jaký je tedy průměrný člověk, který přijde se žádostí o úvěr či hypotéku? Ačkoli je skupina žadatelů značně rozmanitá, tisková mluvčí Hypoteční banky ji specifikuje: „ Mezi naši největší skupinu klientů patří lidé ve věku od 25 do 38 let, ekonomicky aktivní, duševně pracující lidé, velmi mírně zde převažují muži,“ řekla Rita Gabrielová.

Toto však podle Podzimka nemá vliv na to, jestli je klient v budoucnu více ohrožen neschopností úvěr splácet: „ Nejčastěji žádají o oddlužení, a to nemluvím jen o klientech České spořitelny, lidé, kteří mají příjem mezi 10 a 20 tisíci korun měsíčně a bydlí v Moravskoslezském kraji.“

Mezi nejčastější důvody vedoucí k neschopnosti splácet shodně uvádějí jak Petr Podzimek tak Rita Gabrielová ztrátu zaměstnání, dlouhodobou nemoc, pokles příjmů a rozvod.

Jak situaci řešit?

Jak mohou tedy klienti, kteří nemohou dočasně splácet, svou situaci vyřešit?„Pokud jde o ty hypoteční úvěry v našem portfoliu, které klienti z nějakých důvodů přestanou na určitou dobu splácet, snažíme se především o nalezení cesty, jak klientovu splátkovou aktivitu znovu obnovit. Prodej nemovitosti či nedobrovolnou dražbu považujeme za opravdu krajní řešení, většinou se nám daří najít pro klienta jiné cesty,“ uklidňuje mluvčí Hypoteční banky Gabrielová, ale zároveň podotýká: „V každém případě lze nesplácení dluhů předcházet jak včasnou komunikací s bankou, tak tvorbou finanční rezervy na období 3 měsíců až půl roku.“

A jaká je situace kolem bankrotů v celé zemi? Podle údajů Ministerstva spravedlnosti se počet lidí v Česku, kteří zažádali o oddlužení během loňského roku, výrazně zvýšil oproti roku předešlému. Čísla ukazují, že v celé republice došlo k prudkému nárůstu množství lidí, kteří se ocitli v situaci, kdy nebyli schopni splácet své dluhy. Vloni se do osobního bankrotu dostalo téměř o šedesát procent lidí víc než v roce 2010. Na návrh dlužníka bylo totiž v rámci insolventního řízení šetřeno v celé republice celkem 21 562 osobních bankrotů v loňském roce. Zatímco předloni to bylo 13 627.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…