Kandidát na Hrad zastavil kampaň: Nemám ani vindru. A ještě jsem nastydl

03.10.2012 11:31

Ohlásil kandidaturu na prezidenta, přijel z Hongkongu, objížděl města, spal v nich pod stanem a teď už nemá na kampaň ani korunu. Navíc se nastydl. Sochař Emil Adamec působí asi jako bytost z vesmíru, ale kandidaturu prý myslí vážně. Kdyby se stal tuzemským vládcem Hradu, prezidentskou funkci by prý hned zrušil a na český trůn dosadil potomka Habsburků.

Kandidát na Hrad zastavil kampaň: Nemám ani vindru. A ještě jsem nastydl
Foto: Archiv EA
Popisek: Emil Adamec, kandidát na prezidenta

„Jsem člověk z lidu, který žije mezi chudými Číňany. Přijel jsem z Hongkongu, mám tam totiž ženu. Prezidentskou kampaň beru vážně, vždyť do ní dávám všechny své peníze a dost riskuji zdraví. Jezdím vlaky, spím ve stanu. Teď mi došly peníze a navíc jsem dost prochladl, protože jsem zvyklý na tropická vedra tam u nás. Do neděle jsem plnil svůj plán, ale bohužel nemám ani korunu, proto jsem kampaň musel zastavit. Jsem taky dost vyčerpaný. Když budu mít ale lepší spací pytel, peníze na vlak a na jídlo, tak se do toho zase vrhnu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz akademický sochař Emil Adamec, jenž je jedním z kandidátů na post prezidenta. Právě on je ale zastáncem konstituční monarchie.

Kampaň s kárkou a pod stanem

Jeho prezidentská kampaň začala v Sedlištích nedaleko Frýdku – Místku, kde vyrůstal a chtěl během ní objet dvaapadesát tuzemských měst. „Všechno jsem vozil v jednom vozíku. Vždy jsem na místě, kde mi to povolili, rozdělal větší stan z army shopu a na něj vyvěsil osm plakátů s mými sochami, programem a tak dále. Původně jsem jich měl devět, ale jeden mi ukradli v Brně přímo na náměstí. Večer v devět jsem sbalil a rozdělal si někde v parku stan pro jednoho. Jednou mě i přepadli. Mám matraci, která se rychle vyfoukne, takže jsem jí musel každé dvě hodiny dofukovat. Ráno jsem se zmátožil a pokračoval. Prostě jako oficiální bezdomovec,“ popisuje svou prezidentskou kampaň, která ho dovedla na pokraj vysílení a finančních možností.

Proto v neděli kampaň přerušil, jak řekl ParlamentnímListům.cz, a vrátil se do svého polorozpadlého ateliéru v Sedlištích. „Měl jsem pokračovat do Znojma a západních Čech, ale ocitl jsem se opravdu v patové situaci. Jsem strašně nachlazený a na černo vlakem jezdit nebudu, nikdy jsem nic takového neudělal. Mám něco přes tisíc podpisů, které jsem sehnal za dvacet dní. Se všemi, co mi podepsali petici, jsem osobně hovořil. Podpořil mě třeba i fotograf Jindřich Štreit. Oslovím teď lidi, co mi petici podepsali, ostatně na každého mám kontakt, jestli by pro mě nemohli podpisy sbírat také. Ještě mám jeden měsíc, tak uvidíme,“ neztrácí naději kandidát. Teď se chce hlavně vykurýrovat.

Jako monarchista prý není pro lidi moc přesvědčivý, ale chtěl to alespoň zkusit. I proto mu prezidentskou kampaň nevedl žádný předvolební manažer a neměl pomocníky. „Vím, prezident monarchista, to nezní moc důvěryhodně. Dokonce ani mezi ostatními monarchisty jsem moc podpory nezískal. Sehnat někoho zadarmo, kdo za vás bude něco řešit, je proto neproveditelné. Jelikož jsem však renesanční člověk, pracuji v týmu jednoho člověka. Víte, za balíky peněz dokáže předvolební kampaně dělat každý, ale s minimem nákladů to už tak lehké není,“ podotýká. Ostatně Emil Adamec se i s věkem vejde do požadavků na prezidentského kandidáta jen tak tak. Čtyřicet mu totiž bude až jedenáctého listopadu, takže je vlastně nejmladším kandidátem na prezidenta.

Prezidenta ne, krále ano

Stejně v prezidentský systém vůbec nevěří. Věří naopak v konstituční monarchii. „To, co zde máme, bych stejně demokracií nenazýval. K takovému systému se zatím hlavně ani neblížíme. Cestuji ale po celém světě a tak vidím, jak se kde žije. Za posledních patnáct let jsem si tedy vytvořil přesvědčení, že konstituční monarchie je zatím nejlepší způsob vlády. Vezměte to i z teoretické stránky věci. Míra korupce, vývoj země, veřejné finance. Proč se neinspirovat od zemí, kde to funguje, jako je Norsko, Švédsko, Velká Británie, Lucembursko či Japonsko. Proč jít cestou pochybné demokracie, která za sto let nikoho nepřesvědčila a nikam nevede,“ vysvětluje svůj světonázor.

Nicméně sám podotýká, že není členem žádné tuzemské monarchistické strany, jakou je třeba Koruna Česká, která se účastní všech voleb od roku 2004 a má přibližně osm set členů. „Byl jsem například v Novém Jičíně na výstavě o Karlu IV., ale i v Masarykově muzeu v Hodoníně. Prostudoval jsem spoustu věcí. Z toho mi vyplynulo, že myšlenka na monarchii u nás není až tak mrtvá, jak by se zdálo. Takže jde o jediný cíl mé prezidentské kandidatury,“ dodává. Nutno dodat, že s některými členy monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska Koruna Česká je v kontaktu a dokonce se mu ozval i asistent právoplatného dědice českého trůnu, tedy Karla Habsburského, jenž je otcem Ferdinanda Zvonimíra. Ten by podle Adamce mohl být moudrým a spravedlivým panovníkem.

A jak by chtěl monarchii znovu nastolit? Podobá se to státnímu převratu v mezích zákona. „Pokud by se skutečně stalo, že bych sehnal padesát tisíc podpisů a stal se pak ve volbách prezidentem, tak to mám vymyšlené. Dal bych na vědomí, že chci mít větší pravomoci jako třeba prezidenti ve Francii či USA, a chtěl bych pozměnit Ústavu. Jednáním v parlamentu, referendem nebo vystupováním v médiích. Pak bych uzpůsobil Ústavu Rakousko – uherské monarchie současnému stavu. Pak by se dalo uvažovat o tom, že bych krok za krokem zrušil svou funkci, tedy úřad prezidenta. Nikdo jiný nemůže zrušit prezidentský úřad, jen prezident sám, pokud dá demisi, anebo ho lze zrušit referendem, válkou a podobně. Jinak to z mého pohledu nejde,“ líčí svůj plán. Kdyby prý došel tak daleko, určitě by pak Habsburkové jeho výzvy vyslyšeli a zasedli v Česku opět na trůn.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…