Klaus se rozohnil: Cítím větší solidaritu s Malajsií než se Španělskem

26.06.2012 20:45 | Zprávy

Klausovo Centrum pro ekonomiku a politiku uspořádalo seminář na téma, co dělat se státy eurozóny, které nejsou schopny splácet své dluhy (The Eurozone Sovereign Debt Crisis: A Way Forward), na níž pronesl úvodní řeč bankéř a ředitel Institutu mezinárodních financí (The Institute of International Finance) Charles H. Dallara.

Klaus se rozohnil: Cítím větší solidaritu s Malajsií než se Španělskem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Václav Klaus a Charles Dallar na přednášce CEP

Akci moderoval prezident Václav Klaus a celý seminář se překlopil do ohnivé debaty o smysluplnosti eurozóny, Evropské unie a evropského projektu jako takového. Zatímco Dallara, který pracoval v minulosti i v administrativách amerických prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe staršího či v Mezinárodním měnovém fondu, tvrdil, že jedinou cestou, jak jít vpřed a vyřešit dluhovou a ekonomickou krizi, je vytvoření evropské fiskální a politické unie, tedy Spojených států evropských po vzoru USA, Václav Klaus byl v naprosté opozici k tomuto názoru.

Plaťte, plaťte a plaťte a zachráníte velkolepý europrojekt

Dallara podporuje fiskální transfery a solidaritu mezi státy EU, v posledním případě finanční injekce pro Španělsko a jeho bankovní systém. Kolektivní solidarita států EU by měla podle něj obnovit narušenou důvěru investorů. Poukázal na to, že evropský sociální model je pro ekonomiku těžkým břemenem a je i jedním z původců vysoké nezaměstnanosti.

Upozornil i na nebezpečí mezigeneračního konfliktu souvisejícího s demografickou krizí. Jediným řešením podle něho je rozpočtová a politická unie, vytvoření jednoho státu, jinak EU a eurozóně hrozí rozpad. Podle něho je potřeba bojovat za několik desítek let trvající evropský projekt a současná cena není podle něho až zas tak vysoká, aby byl zachráněn tento podle jeho názoru velkolepý projekt. Kolektivním zájmem je podle něho podporovat cizí země. Klaus při tom kroutil hlavou. A občané ČR mu dávají za pravdu. V posledních průzkumech se většina občanů ČR vyjádřila, že by nyní hlasovala proti vstupu do EU.

Seminář pak víceméně proběhl jako ostrá, byť přátelská, polemika mezi Klausem a Dallarou. Klaus řekl, že cesta vpřed je nesmysl, neboť EU je ve slepé uličce. Správný přístup je tedy vrátit se k osvědčeným principům volného obchodu a liberalizace, nikoli však centralizovat Evropu. Zpochybnil i termín Sovereign Debt, protože Řecko a další státy EU již nejsou suverénními zeměmi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…