Koaliční kotrmelce baví ČSSD: Kocourkov, Havlovo drama

18.12.2010 17:32

Nové motto vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných je podle jihomoravského hejtmana Michala Haška "Jsme v tom až po uši, víc než si myslíte...". Hašek tak reagoval pro ParlamentniListy.cz na poslední vývoj údajné korupční aféry na ministerstvu životního prostředí. Chladným kauza nenechala ani expředsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

Koaliční kotrmelce baví ČSSD: Kocourkov, Havlovo drama

V sobotu se nově rozhořel spor o to, zda ministr vnitra Radek John již v létě instruoval odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka k tomu, aby s pomocí novináře Janka Kroupy nahrával schůzky probíhající na ministerstvu životního prostředí. 
Na tiskové konferenci, která měla celou záležitost vysvětlit, se John opřel do exministra vnitra Ivana Langera a volal po "delangerizaci" svého úřadu. (čtěte ZDE)

Hejtmanovi Jihomoravského kraje a kandidátovi na předsedu ČSSD Michalu Haškovi vadí především to, že informace o Johnových nesdělených vědomostech ve věci Libora Michálka měl přinést Petru Nečasovi na Úřad vlády v pátek policejní prezident Oldřich Martinů.

„Premiér se zcela nestandardně v době, kdy je na něj podáno trestní oznámení pro nečinnost v korupční kauze spojené s možným financováním jeho stran, schází s policejním prezidentem. Ministr vnitra, který žádá několik týdnů hlavu policejního prezidenta o takové schůzce neví," shrnul Hašek pro ParlamentníListy.cz sled posledních událostí.

Celé prohlášení Michala Haška ZDE

„Pan čistý premiér Petr Nečas, jehož úřad vlády je o všem v říjnu informován, namísto aktivních kroků se zastane ministra (Drobila) a vyhození ředitele SFŽP. Prezident republiky podpoří premiéra. Kocourkov? Absurdní drama z pera Václava Havla? Ne. Česká republika, prosinec 2010. Děkuji nechci," dodal Michal Hašek.

Právě schůzku Nečas-Martinů zkritizoval i stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). "Pokud se prokáže, že se policejní prezident Oldřich Martinů setkal s premiérem po jeho návratu z Bruselu a informoval jej o podrobnostech v kauze Drobil, ačkoliv je právě premiér jedním z možných podezřelých z trestného činu, bude mít Radek John mou plnou podporu odvolání Martinů," pohlásil Tejc. Věc má ovšem háček, policejního prezidenta ale odvolat totiž nelze, může odstoupit jen sám.

SLEDUJEME kauzu Drobil

Paroubek přidal svou trošku do mlýna

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek je přesvědčen, že ať už se ze zveřejňovaných informací něco prokáže či nikoliv, čelíme nejhorší krizi důvěryhodnosti politického systému od listopadu 1989. 

Proto podle něj, pokud vláda v úterý ustojí sociálními demokraty iniciované hlasování o důvěře, stane se tak díky mimorozpočtovému financování, korupci monumentálních rozměrů a především na základě obav z nezávislosti vyšetřování. "Od této chvíle už by se tato vláda nazývala Vládou mimorozpočtové odpovědnosti, nezákonnosti a korupce," myslí si Paroubek.

Sociální demokracie vyvolala ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase, které se uskuteční v úterý. Již v neděli odpoledne se sejdou koaliční špičky ve formátu K9, aby si vyjasnily současnou situaci kolem kauzy Drobil.

Psali jsme dnes:
Co nám ještě Ivan Langer řekl o Radku Johnovi...

John vysvětloval a napadal. Langer: Řeči po dvou flaškách, ministře
Podvedl John Nečase? Knížete to nezajímá, má 36 hodin klidu
Kauza Drobil se zamotává. O všem prý věděl i John
Smí se beztrestně "fízlovat"? Dejte si pozor v práci

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…