Kyčelní kloub do půl roku, žlučník do měsíce. Pro všechny, slibuje Heger

23.05.2011 16:59

Optimistický plán ministra zdravotnictví hovoří o sjednocení čekacích lhůt a stejných podmínkách pro všechny pacienty. Pojišťovny jsou ale skeptické.

Kyčelní kloub do půl roku, žlučník do měsíce. Pro všechny, slibuje Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se rozhodl sjednotit podmínky, za jakých se lidé dostávají k lékaři. Slibuje, že od zubaře by všichni lidé měli bydlet nejdále deset kilometrů, sjednocené by měly být i čekací doby. Místní i časovou dostupnost by měl zajistit takzvaný nárok pacienta, uvedl online deník Týden.cz.

Kritici: Plán jde proti Ústavě

Pokud se podle něho někomu péče ve stanovenou dobu a v dané vzdálenosti nedostane, může si stěžovat. Kritici Hegerova plánu ale upozorňují na to, že pokud nárok neurčí zákon, ale jen vyhláška, bude postup protiústavní. A nárok na něj tak nevymahatelný.

Ministr Heger je ale optimista. Například operace žlučníku by se pacienti mohli dočkat už do měsíce, na kyčelní kloub by pak měli čekat už jen maximálně půl roku, a to bez ohledu na region, v němž žijí. Právě bydliště přitom v současné době často čekací doby determinuje.

Kloub za několik let? Minulost

"Umělý kloub mi sice nabízeli, ale musela bych na něj čekat několik let. To by nemělo cenu," popsala server své martyrium žena  ze Zlínska. Kvůli podobným vyhlídkám se tak na čekací listinu ani nezapsala.

Plán ministra zdravotnictví je sice zatím jenom na papíře, už nyní je ale terčem kritiky."Pokud bude nárok upravovat jen vyhláška, lze to napadnout u Ústavního soudu," vysvětlil Týdnu právník z Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. "Ústavní soud už jednou řekl, že základní balík péče může vymezit pouze zákon. Nemůže to být ani vyhláška, ani nařízení vlády," dodal.

Pojišťovny: Bude to obtížné

K návrhům ministerstva se negativně staví i pojišťovny, jež budou lidem péči v krátkých lhůtách zajišťovat.

"Záleží na tom, o jakou péči půjde a jak bude muset být síť zdravotnických zařízení hustá. Zřejmě ale bude obtížné zařídit to, aby byly čekací doby a podmínky pro všechny pacienty po celé republice stejné," přiznal například mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Mario Böhme.

Související:


Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze
V Plzni nabídli víc než Heger. A lékaři jsou nalomeni

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…