Lékaři vyzvali Hegera, aby začal práci na reformách

12.10.2010 8:00

Ambulantní lékaři vyzvali o víkendu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby se začal zabývat reformními zákony. Řešit platy nemocničních lékařů je podle nich málo.

Lékaři vyzvali Hegera, aby začal práci na reformách
Foto:
Popisek:

Sto dnů hájení uplynulo a ministr by měl začít řešit také vymezení standardu a nadstandardu péče a zabývat se i vzděláváním lékařů, řekl 11.10. 2010 předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Ministerstvo podle mluvčího Vlastimila Sršně již potřebné změny chystá.
    "Možná se něco chystá, ale tak utajeně, že ani sami zaměstnanci ministerstva, s nimiž jsme mluvili, to nevědí," podotkl Šmatlák.
   
Výzva k ministrovi vzešla z jednání výboru a krajských a okresních předsedů sdružení v Milovech na Vysočině. Stejný názor zastávají podle Šmatláka další lékaři primární péče, tedy dětští praktici a gynekologové.

    "S obavami sledujeme situaci na ministerstvu, kde se podle našich informací pozastavila práce na důležitých zákonech. Domníváme se, že vedle řešení tarifních platů a debaty o korunových úpravách regulačních poplatků je nutné obnovit práce na zákonech upravujících poskytování zdravotních služeb," uvedl Šmatlák.
   
Lékaři podle něj postrádají informace také o tom, jak bude vypadat specializační vzdělávání absolventů po promoci. Chtěli by slyšet více o budoucnosti svého oboru. Pro obor praktický lékař by podle nich mělo vzniknout každý rok 150 rezidenčních míst, na něž přispívá stát, aby za lékaře odcházející do důchodu mohli nastoupit mladí kolegové.
   
Sršeň uvedl, že ministerstvo připravilo pro vládní legislativce vyhlášku o vzdělávání lékařů. Rozšiřuje se akreditační komise, která řeší specializační vzdělávání lékařů. Ministerstvo pracuje na novele zákona o veřejném zdravotním pojištění.
   
Sdružení zatím jednalo s prvním náměstkem ministra Vladimírem Pavelkou (TOP 09), nyní požádalo o setkání ministra. Pavelka dostal připomínky a náměty, jak efektivněji využít peníze v primární péči a kde lze uspořit.
   
Hegerovi nabídl spolupráci hned po jeho nástupu senátor Tomáš Julínek (ODS), který jako ministr připravil soubor reformních zákonů. Heger ale chce nejprve provést revizi připomínek k těmto normám, aby prosazoval jen to, co bude všeobecně přijatelné. Ještě do konce roku chce dát vládě návrh na zvýšení regulačních poplatků v nemocnici z 60 na 100 korun a na změny v lékové oblasti, kterými zjednoduší správní řízení o cenách a úhradách léků. Do Česka se tak rychleji dostanou levnější generické léky.
   
V primární péči pracuje zhruba 10.000 lékařů, tedy čtvrtina všech lékařů v Česku. Podle vládního prohlášení se zdravotnictví má opírat o právě funkční primární péči.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…