Lidovci už nechtějí jen „být při tom“. Změnu má schválit sjezd

30.11.2012 16:35

KDU-ČSL na sobotním programovém sjezdu v Jihlavě rozhodne o své změně ze strany členského typu na otevřenou, čitelnou a voličskou stranu. Podle návrhů na změny svého směřování by se měla stát také nekonfesní stranou, která není politickým mluvčím žádné církve. Sjezd má určit základní teze programu a směřování politiky strany, které se letos podařilo obhájit zastoupení v krajských zastupitelstvech a v Senátu a která má podle průzkumů šanci vrátit se do Sněmovny.

Lidovci už nechtějí jen „být při tom“. Změnu má schválit sjezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL neskrýval úspěch. Předseda Pavel Bělobrádek to bere jako odrazový můstek pro návrat do vysoké politiky

Lidovci se chtějí podle závěrů své jarní programové konference stát ekonomickou i politickou alternativou současného vývoje ČR. Jejich předseda Pavel Bělobrádek zdůraznil, že strana je připravena spolupracovat s nezkompromitovanými lidmi, kteří jsou slušní a chtějí "rozlomit" struktury vysávající veřejné peníze. Vizí KDU-ČSL má být podle Bělobrádka koncept sociálně tržního hospodářství. KDU-ČSL by podle svého předsedy měla prosazovat úplné zrušení anonymních akcií, majetková přiznání nebo redukci zbytečných státních výdajů, odmítat naopak škrtání v penzích a snižování peněz pro rodiny. Právě na starší generaci, rodiny s dětmi, ale také střední třídu a neziskový sektor se lidovci chtějí soustředit.

Změna názvu?

KDU-ČSL by měla prosazovat návrat k daňové progresi. Předmětem debat bude i návrat ke společnému zdanění manželů nebo společný základ pro výpočet důchodů. Stát by měl podle lidovců dotovat pouze stávající důchodové připojištění, ne zaváděné individuální důchodové spoření. K prioritám mají patřit také dostupné školství, zdravotnictví a sociální služby.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

"Stanovení těchto nepřekročitelných limitů také bude jasným odklonem od dosavadního šrámkovského 'být při tom': nebudeme 'při tom', nebude-li zaručeno respektování základních postulátů křesťansko-demokratické politiky," uvádí se v materiálech sjezdu.

Lidovci možná upraví i název strany z Československé na Českou stranu lidovou, jak si podle vnitrostranického průzkumu přeje většina dotazovaných členů. Slovo křesťanská ale podle Bělobrádka z názvu strany nezmizí. V rámci změny mediálního obrazu by sjezd měl řešit i změnu loga strany a vytvoření jejího internetového zpravodajského portálu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…