Nová koncepce české zahraniční politiky je na světě

09.05.2011 19:57

Revizi v diplomacii loni po svém nástupu avizoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Aktuální koncepce, která by reagovala na současné výzvy světa, diplomatům chybí. Objeví se téma zahraničních misí i energetické bezpečnosti

Nová koncepce české zahraniční politiky je na světě

Česká diplomacie už má hotový návrh nové koncepce české zahraniční politiky, která by měla nahradit zastaralý dokument. Návrh podle dnešních informací ČTK počítá například s tím, že zásadní význam pro další vývoj České republiky má i nadále její členství v EU a NATO a že své zájmy bude Praha prosazovat v rodině evropských a světových demokracií.

Postaví se ČSSD proti koncepci?

Materiál by také měl obsahovat třeba zmínku o boji proti terorismu. Chybět by neměla slova o vytváření podmínek pro aktivní vojenské a civilní zapojení ČR do aliančních misí a operací ke zvládání krizí a upevňování stability v post-konfliktních situacích. Zmíněn je Afghánistán, kde se Česko bude účastnit na stabilizaci spojenecké mise NATO pod mandátem OSN.

Dá se očekávat, že proti případnému dalšímu rozšíření angažmá v zahraničních misích se postaví ČSSD, stejně jako to učinila už v minulosti, naposledy ve sněmovně v listopadu  2010.

Koncepci nyní posoudí zahraniční výbor sněmovny a poté by ji měla dostat na stůl ke schválení také vláda. Koncepcí, kterou naposledy schválil kabinet, byl dokument pro roky 2003 až 2006. Ten se ale již přežil, protože se soustředil na začlenění země do EU.

Zásadním tématem je energetická bezpečnost země

Podle důvěryhodných zdrojů by základními prioritami české zahraniční politiky měly být: posilování bezpečnosti ČR, analýza hrozeb a reakce na ně, prosazování hospodářských a obchodních zájmů včetně energetické bezpečnosti, posilování dobrého obrazu země v zahraničí, rozvíjení dobrých vztahů se sousedy, posilování regionální spolupráce, podpora akceschopné a silné EU, posilování transatlantické vazby, podpora lidských práv ve světě, posilování evropské integrace východní a jihovýchodní Evropy.

Související:

Posílení kontingentu v Afghánistánu schváleno. ČSSD zatínala pěsti

Zaorálek: Navýšení počtu vojáků do Afghánistánu nedoporučím 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…