Novela o pobytu cizinců. Více unie v Čechách

19.08.2010 22:23

Povolení k pobytu s biometrickými údaji, větší odpovědnost firem za zaměstnané cizince nebo takzvané modré karty pro cizince s vysokou kvalifikací. Takové jsou hlavní změny, které zavádí novela zákona o pobytu cizinců. O novele informuje server Českého rozhlasu.

Novela o pobytu cizinců. Více unie v Čechách

Novela byla jednou z nejsložitějších věcí, jakými se zatím musela vláda Petra Nečase zabývat. Její uzavření komplikovaly na čtyři stovky připomínek, které několikrát oddálily její uzavření.

Unijní směrnice do českého práva

O novele zákona o pobytu cizinců mluvili v pořadu Ozvěny dne Michaela Pozdníčková z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt.

Podle Pozdníčkové nejde jenom o zpřísnění podmínek pro pobyt a zaměstnávání cizinců v České republice. Novela zasahuje i do vztahů na pracovištích.

„V oblasti, pokud mluvíme o zaměstnání, jde o transpozici evropsko-unijních směrnic, případně narovnání vztahů mezi zaměstnavatelem a jeho odpovědností vůči cizinci."

Převrat jménem modrá karta

Nejvýznamnější změnou je zavedení tzv. modré karty.

„Je to duální oprávnění, které umožní cizinci na území pobývat a zároveň pracovat. Je určena pro pracovníky s vysokou kvalifikací," vysvětluje Pozdníčková.

Další významnou změnou je větší odpovědnost za cizince ze strany zaměstnavatele.

Zaměstnavatel by totiž nově mohl být odpovědný za osud cizince i v některých případech, kdy cizinec ztratí práci. Když například zaměstnavatel ukončí cizinci předčasně pracovní poměr, bude povinen platit náklady spojené s jeho vyhoštěním.

Prezidenta Asociace poskytovatelů personálních služeb Rejchrt se však obává, že tento systém nebude fungovat:

„Máme zkušenosti, že většina firem, jakmile cizinec skončí, tak o něm ztrácí přehled a neví přesně, kde se pohybuje. Tím pádem bude těžko moci nějakým způsobem toho člověka dál posílat domů nebo se o něj starat. Když to přeženu, mít ho někde zavřeného a postarat se o to, aby se opravdu dostal zpátky do své země," vysvětluje Rejchrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…