Pane Rathe, máte v knize chyby. Odpověď: Lidem se líbí

23.11.2010 11:14

Politici se rádi vypisují ze svých zážitků. Čtenáři a knihkupectví jásají, literární kritici pláčí. „Jak může někoho ´skoro sevřít pocit´, že Topolánkovi zavolá? Ouvej, jak by asi dopadl v obávaných maturitních testech?“ svěřila pro deník Blesk svůj pocit z děl Ratha či Fischera spisovatelka a překladatelka Eva Hauserová. Nejvíce by u ní propadl Rath. Z češtiny by dostal pětku. Kniha se ale čtenářům líbí, oponuje poslanec.

Pane Rathe, máte v knize chyby. Odpověď: Lidem se líbí

Politici někdy toho zažívají hodně - pracovní cesty, zážitky ze státních jednání, hádky v Parlamentu nebo uvnitř stranických sekretariátů a pletky s novináři. To všechno může být pro „normálního smrtelníka", který se nikdy v politice nepohyboval, pikantní, což si politici velmi dobře uvědomují. A tak píší a píší, a podobně jako bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová k tomu třeba přidávají i peprné sexuální příběhy, anebo jako prezident Klaus sepisují cestovatelský deník. Jak ale hodnotí jejich spisovatelské vlohy profesionálové?  

„Kolem šuměl pravý dublinský bar, kde to řve a nikomu není rozumět, a ne jenom proto, že každý překřikuje každého, ale také kvůli tomu, že po čtvrtém guinessu se irská angličtina mění v jakousi neznámou řeč...a v hlavě mi zazněla nabídka Mirka Topolánka...Takže jsem srovnával to i ono, nicméně s pocitem, že takové srovnání je vždycky hypotetické, že z tohohle baru na leccos nedohlédnu a že mě čeká rozhodnutí se značným stupněm nejistoty a neurčitosti...Skoro mě sevřel pocit, že Topolánkovi zavolám a řeknu ne...," napsal expremiér Jan Fischer ve své knize Ano, pane premiére anebo Rozhašená země.

A co na to kritička? Podle ní je vidět, že autor není suchar  a navíc se rozhoduje, zda se stát českým premiérem u piva. „Bravo. Ale pak se přece jen projeví jako úředník," zhodnotila Eva Hauserová.  „Jak může někoho ´skoro sevřít pocit´, že Topolánkovi zavolá?," utnula hezké hodnocení Fischerovy práce vzápětí.

Rath větu rozděluje a to je nesrozumitelné 

„Po vystudování textilky v Liberci začal u hasičů v Kladně, celkem záhy od práce přesedlal k úředničině na kladenské radnici a stal se bezpečákem....Přesto, že jako hasič, bezpečák a starosta zázračně nevydělává. Postavil si v Kladně moc hezkou vilu, o které si povídali všichni kladenští..." uvádl Blesk krátký výtah z knihy poslance ČSSD Davida Ratha Významní čeští pravicoví politici.

A Hauserová spráskla ruce: „Jejejej," tenhle text neprošel redakční úpravou, hemží se chybami." Podle ní by měli být kladenští s velkým K. A skladba dvou vět místo jedné je také podle ní nesrozumitelná. „Ouvej, jak by asi dopadl v obávaných maturitních testech?" otázala se na konci editorka, když hodnotila práci Ratha.

Bylo to "našich čtyři ráno"? Kritička pláče...

Prezidenta Václav Klause pak Hauserová „plísnila" kvůli nesrozumitelně postaveným větám. „Bylo to našich čtyři ráno. Jeden den prakticky zmizel," napsal totiž Klaus. Hauserová pak podotkla, že je lepší napsat: „U nás byly čtyři ráno."

Spisovatelce se nelíbily ani další souvětí pocházející z pera prezidenta. „První zastávkou byly Kapverdské ostrovy uprostřed Atlantiku, mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Seskupení ostrovů, písek, minimum vegetace, nikdy nepřestávající pasát...," napsal Klaus. Podle Hauserové vyjádření „seskupení ostrovů" ale neposkytuje žádnou informaci a místo slov „nikdy nepřestávající pasát" by lépe zaznělo  „nikdy neustávající".

Celek podle spisovatelky navíc působí dojmem dosti suchého deníku, složeného z letmých fragmentů. „Rozhodně nejde o poutavý cestopis," varovala Hauserová. „Na druhé straně text poskytuje fanouškům pana profesora dosti konkrétní představu o tom, co jejich idol pokládá za důležité a co mu tak táhne na cestách hlavou," uzavřela kritiku hlavy státu editorka.

Kovářové dílko svedlo k výkřiku: Tak tohle je bomba!

„Tohle je bomba," uvedla pak Hauserová k poslední vybrané knížce politika. Přestože byla Daniela Kovářová ministryní spravedlnosti, tak si prý vůbec nehlídá svůj image a své soukromí, ale přímo si vychutnává, s jakými intimitami se může na veřejnosti blýsknout. „Doufám, že úřednický jazyk používá záměrně, ironicky, takže nejde o profesionální deformaci. Má totiž literární ambice a je autorkou docela hezkých povídek, které napsala bez cizí pomoci," dodala Hauserová.

Kritičku u Kovářové zaujaly například výňatky z její poslední knihy Můj flirt s politikou. Blesk a také ParlamentníListy.cz z tohoto dílka v minulých dnech přitom bohatě citovaly. Připomeňme, co  Kovářová vtipně glosovala:„Každá ministryně má sexuální život. To, s kým žije, kamarádí se, relaxuje a s kým se miluje, je zásadně určující pro její pracovní výkon. Tři základní teze znějí takto: kvalitní intimní život jako záruka sebevědomí a životní spokojenosti -  nelze připustit, aby do politiky vstupovali frustrovaní jedinci, kteří vyloučili zdravý sexuální život ze svého zájmu a pokouší se jej nahradit politickou angažovaností."

Rath: Já se za nic nestydím. Pehe: Nikdo o vašich knihách neví

K hodnocení Hauserové se vyjádřil pouze poslanec David Rath. "Je to názor paní Hauserové. Řada čtenářů naopak říkala, že se jim kniha líbila," uvedl pro ParlamentníListy.cz Rath.

Politolog Jiří Pehe to ale hodnotí podobně jako Hauserová. Pehe sice nevidí nic divného na tom, když politici píší knížky, neboť se to stává i v zahraničí, ale problémem je odlišnost.

"Zatímco v zahraničí si každý čtenář rád koupí spisy Billa Clintona, nebo George Bushe či Sarah Palin - a jejich knihy mají mnohdy i literární úroveň - tady si politici zvykli dát do knížky i to, co by uspělo jen jako článek v blogu, či v komentáři. Je vidět, že je to spíchnuté horkou jehlou, neboť nemají na to čas psát, jelikož jsou v poltice stále činní. Navíc to budí dojem, že za ně ta dílka mnohdy píší asistenti," zmínil pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Nejvíc je to podle něj patrné v případě Václava Klause, kde je vidět, že nemá vůbec čas na to, aby knihu upravil do nějakého literárního stylu, aby nebudila dojem, že to píše "školáček ze čtvrté bé."

 I v zahraničí jsou podle politologa politici - spisovatelé pod plabou kritiky, ale i tady je rozdíl. "Kritizovat knihu vydanou v zahraničí a u nás je odlišné v tom, že zatímco v Česku 99,9 procenta lidí neví, že nějaký politik něco vůbec napsal, ve světě jdou takové knihy na dračku," zmínil dále Pehe. Navíc zhodnotil i pokus Blesku a jakousi kritiku. "U bulvárního deníku jde spíše o marketingový tah, než o cokoliv jiného. Vezmou čtyři knížky a pak je rozcupují - to vytváří dojem, že jim nejde ani tak o kritiku samotnou, " dodal Pehe.

Čtěte také:
Fischer v knize: Kvůli urážce od Topola jsem řval
Říká se, že Fischera objevil Nečas...
Fischer: Raději jsem odešel do zahraničí. Dostali by mě za pár dní
Erotické povídky ministryně Kovářové jdou na dračku. Musel být dotisk
Sexuální dračice Kovářová: Pracovna ministryně je pro sex

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…