Perorální dermatitida

12.03.2014 2:18

Perorální dermatitida
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Perorální dermatitida je velmi nepříjemné onemocnění kůže v okolí úst a nosu, někdy se objeví i na víčkách, nebo dokonce na celém obličeji.

Postihuje nejčastěji ženy mezi dvacátým až třicátým rokem života. Pokud se jednou objeví, málokdy »to vzdá« a nevrátí se. Tato nemoc se nejprve objevila u letušek, zřejmě kvůli kombinaci velkého množství kosmetiky se suchým klimatizovaným vzduchem v letadlech.


Příznaky:
Nejprve v okolí úst a na bradě, při těžším průběhu a obvykle laické léčbě i na víčkách a tvářích, se objeví asi 1 až 2 mm velké červené pupínky a šupinky. Mohou nepříjemně svědit, ale také nemusí. Pokud dochází k dalšímu dráždění, projevy splynou ve zduřelé, červené plochy.

Příčiny vzniku:
Neví se, jak nemoc vzniká, ale ví se, jaké jsou okolnosti jež k ní vedou.
  • Aplikace kortikoidů –  pokud z jakýchkoli důvodů užíváte masti obsahující kortikoidy na obličej, zejména tehdy, jedná li se o samoléčbu, koledujete si o průšvih. Tyto masti patří do rukou odborníkovi. Při dlouhodobém užívání sníží imunitní reakce kůže a změní její přirozené bakteriální osídlení a perorální dermatitida je na světě.

  • Kosmetické přípravky a ostatní vnější vlivy –  dráždivě působí zejména fluor v zubní pastě, pleťové krémy, mléka, mýdla, pleťová tonika, odličovací ubrousky, ale i dekorativní kosmetika. Nemoc se může objevit i tehdy, pokud pracujete v prašném prostředí, nadměrně se sluníte či navštěvujete solárium. Pozor na chlorovanou vodu (bazény).

Léčba:
Neodkládejte ji, samoléčba se nevyplácí a může vést ke zhoršení projevů. Lékař si s vámi popovídá a zjistí vaši anamnézu, obvykle z ní odhadne, kde je u vás příčina onemocnění. Pravděpodobně také provede stěr z postižených míst na mikrobiologické vyšetření. Poví vám, jak o pleť pečovat, a předepíše vám mast, obvykle s přidáním protizánětlivého Ichthamolu. Dále vám může předepsat mast obsahující antibiotika, nebo dokonce antibiotika celková (tablety).

Prevence a doporučení:
Zabránit vzniku periorální dermatitidy někdy není snadné. Přesto existuje několik obecných rad:
  • snažte se o střídmé používání kosmetiky a zejména kontrolujte dobu expirace
  • nezapomeňte, že ne vždy nejdražší značka je skutečně nejlepší
  • vždy obličej šetrně odličte omývejte ho pokud možno nechlorovanou vodou opatrně s pastami s obsahem fluoru a především, nepoužívejte nikdy kortikoidní masti bez souhlasu dermatologa!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …