Poslancům se vrací na stůl novela zlepšující podmínky sester

03.03.2011 16:17

Přestože dnes poslanec za ODS a někdejší náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr v Senátu naléhal, aby normu, která má zlepšit pracovní podmínky a zařazení zdravotních sester a dalších zdravotníků, senátoři odhlasovali, stal se opak. Zejména senátorům za ČSSD se totiž nelíbila ta část zákona, podle níž by sestry u záchranné služby musely mít pětiletou praxi. Zákon senátoři odmítli a o návrhu tak nyní bude opět rozhodovat sněmovna.

Poslancům se vrací na stůl novela zlepšující podmínky sester

Marek Šnajdr k zákonu zmínil, že české zdravotnictví přijetí novely naléhavě potřebuje, neboť má zvýšit kompetence sester, a tím i prestiž této profese. Norma má například umožnit sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Pro vrácení sněmovně hlasovali hlavně sociální demokraté a všichni nezařazení senátoři. Podle Jana Žaloudíka (ČSSD), který návrh na odmítnutí vznesl, by tato úprava sestrám nepřinesla prospěch a vyvolala by diskuse, zda například stačí, pokud by sestra u záchranné služby pracovala třeba sedm let, ale jen na 0,4 úvazku. Řekl také, že není vhodně nahrazovat vzdělání a kurzy tzv. vysezenou pozicí. Jeho stranický kolega Vladimír Dryml řekl, že vrácení sněmovně zpozdí přijetí zákona jen o několik týdnů.

Senát chce do novely navíc vložit třicetidenní lhůtu, ve které by musel ministr zdravotnictví závazně rozhodnout o takzvaném zmírnění tvrdosti zákona.   

Možná jste nečetli:  

Registrační období sester se má prodloužit z šesti na deset let

Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například v květnu 2011, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat. Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat. Nyní je registrováno 45 tisíc sester, většině z nich registrace vyprší v letech 2011 a 2012. Nápor žádostí už nyní registr těžko zvládá a vyřizování se zpožďuje. K dnešnímu dni takto podle Šnajdra vypršelo již 15 tisíc registrací.
    

Předloha počítá také se snížením ceny za registraci. Za tu by měly sestry místo dosavadních 500 korun zaplatit jen stovku.

Senátoři dnes odhlasovali:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…