Pussy Riot odsuzují. Dva roky trestu jsou ale moc, říkají čeští poslanci

26.08.2012 16:40

UVNITŘ VIDEO Ruská skupina Pussy Riot, která šokovala ruské pravoslavné věřící, když čtyři dívky začaly spoře oděné a v maskách skotačit před ikonostasem, tj. v místech, kam podle pravoslavné tradice už ženy nemají vůbec přístup. Soud jim za to vyměřil 2 roky nepodmíněně v nejlehčí nápravné skupině. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jaké stanovisko k tomu zaujímají naši poslanci.

Pussy Riot odsuzují. Dva roky trestu jsou ale moc, říkají čeští poslanci
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Také text předneseného songu má velmi svébytnou „duchovní úroveň“. Hlavní a nosnou větou je sborová napodobenina modlitby k  Panně Marii – Bohorodičko, vyžeň Putina, nebo halasné výkřiky „sráč Hospodinův“.

Emmerová věří, že jim prezident Putin udělí milost

„Nejsem schopna posoudit úměrnost trestu, říká sociálně-demokratická poslankyně Milada Emmerová. Jak říká, v každém případě se jednalo o výstřednost, která by měla být nějakým způsobem potrestána. „Výstřednosti takového typu opravdu nemám ráda, protože je to špatný způsob boje proti politickým nešvarům,“ konstatuje Emmerová. Nevylučuje navíc, že jim prezident Vladimír Putin udělí milost.

„Vůbec si neumím představit, že by se něco podobného odehrálo v chrámu svatého Víta. To by bylo křiku,“ zvažuje Milada Emmerová. Jak říká, považuje to za dehonestaci církve, a že tímto směrem by se způsob politického boje rozhodně ubírat neměl. „Je to hanobení chrámu,“ dodává Emmerová.

„Osobně bych se přimlouval, aby jim prezident Putin udělil milost,“ říká poslanec Jiří Paroubek. Jak dodává, podle měřítek střední a východní Evropy je to neúměrné. „I když to, co předvádí česká justice, v případě Davida Ratha, dalších kauzách je stejně kontroverzní, jako tento případ.

Stačí zjistit význam jejich názvu a hned víte, o čem to je, říká Jiří Paroubek

„Je také dobré vědět, co znamená vlastně název té skupiny,“ říká poslanec Jiří Paroubek, předseda národních socialistů. Jak vysvětluje, slovo Pussy znamená v angličtině vulgární výraz pro ženské přirození. „Takže je vidět, že ony samy sebe vážně neberou,“ dodává. Je přesvědčen, že ten, kdo to video shlédl, ví, o čem to je.

V Česku by podle Paroubka ne to lidé reagovali mlčením. Je ale třeba podle něj znát také ruské dějiny. Připomněl, že chrám Krista Spasitele byl zbořen bolševiky a místo něj byl postaven bazén. „Pro Rusy je to tak velmi citlivé místo,“ dodává Paroubek. Je přesvědčen, že ani čeští komunisté by si nedovolili zbořit hlavní katolický chrám, například sv. Víta, jako tomu bylo v Rusku. „A už vůbec nevěřím, že by byli ochotni ho eventuálně postavit znovu, jako to udělali Rusové. Výstavba toho chrámu stála 30 miliard,“ říká Jiří Paroubek.

Je proto podle něj možné, že to věřící pravoslavné církve vnímají jinak, nežli nábožensky chladných Středoevropanů, konkrétně Čechů. „My jsme snad nejateističtější národ západního světa,“ dodává Paroubek. Nevěří však, že by se tu vůbec něco takového mohlo stát.

Je to prasárna nejhrubšího zrna. Ať uklízejí prostor v chrámu a před chrámem, ale dva roky jsou přece jen moc, říká pravoslavný poslanec Jaroslav Foldyna

„Je to výtržnost, až úchylka. Vždyť tím způsobem vlastně urážejí ty věřící,“ říká sociálně-demokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Přesto by udělil dívkám spíše peněžitý trest a pořádné veřejné práce. „Například, aby uklízely ten kostel, který konáním pro věřící znečistily,“ dodává Foldyna.

„Jak se ty dívky zachovaly, je prasárna nejhrubšího zrna, ale dva roky za to je přece jen příliš, říká Foldyna. Jak říká, úklid v prostorách a před prostorami chrámu, navíc za peníze, které uklízeči dostávají, by je možná poučil více, než vězení.

„Vůbec si neumím představit, jak se někdo může takto chovat,“ říká poslanec. „Ať uklízejí, ať uvědomí, že je jejich chování je nenormální. Oni se vyjadřovali k politice, a pro to není prostor v chrámu. Znesvětili tím věci, které jsou svaté lidem toho vyznání,“ zlobí se poslanec. Neumím si vůbec představit, že by v chrámu sv. Víta začal někdo tancovat a vykřikovat, že onen politik je takový či makový. Potlesk a zastání by určitě nesklidil. „To nejsou disidenti typu pana Solženicyna nebo Chodorkovského, nebo snad ruských zpěváků, kteří vyjadřují protest svými písněmi, a Rusko jim naslouchá, aniž by museli cokoliv hanobit a urážet,“ říká Foldyna.

Putinův režim chtěl ukázat pevnou ruku a přepísk to, míní Petr Gazdík

„Nemusím souhlasit s tím, co ta děvčata dělala, přesto trest považuji za neúměrný,“ říká pro Parlamentní Listy předseda poslaneckého klubu TOP09 Petr Gazdík. Putinovský režim chtěl podle něj ukázat tvrdou ruku a přepískl to.

U nás by to byl podle mne asi jiný extrém, říká Gazdík. „Nejsem si jitý, zda by tomu u nás někteří nezatleskali,“ dodává. Jak říká, je zde sice svoboda projevu, ale při jejím užívání by měla být dodržována i práva ostatních. „Tak, abych neomezoval svobodu jiného, ale tu hranici někteří lidé hledají jen velmi těžko“, konstatuje poslanec.

Je to výtržnictví. Jako přestupek by to neprošlo určitě ni u nás, je přesvědčen Zdeněk Jičínský

„Považuji to za výtržnictví a minimálně to uráží pravoslavné věřící,“ říká profesor Zdeněk Jičínský (ČSSD).  Rozhodně si to podle něj zasloužilo odsudek a potrestání.  I jemu ale připadají dva roky ve vězení příliš. „Jednoznačný názor ale na to není,“ dodává profesor.

„O tom, že by byl takový případ posuzován za výtržnictví i u nás, jsem naprosto přesvědčen,“ říká Zdeněk Jičínský. Jak řekl, výši trestu si ani v tomto případě netroufnul odhadnout „Jsem si ale jist, že by k soudu rozhodně došlo, protože ani v Česku by to nebylo posuzováno jako přestupek,“ řekl pro Parlamentní Listy profesor Zdeněk Jičínský.

Ať je to křesťnský chrám, židovská synagoga nebo muslimská mešita. Uráží to mravní hodnoty věřících lidí, říká komunistická poslankyně Marta Semelová

Ani komunistická poslankyně Marta Semelová nechtěla komentovat výši trestu. „Je faktem, že ty dívky něco závažného porušily. Porušily minimálně stanovené mravní a morální hodnoty, takže každý normální slušný člověk to musí odsoudit,“ konstatuje Semelová. Je proto podle ní nezbytné, aby za to nesly odpovědnost.

„Je třeba zachovávat pravidla slušnosti, ať je to chrám, synagoga nebo mešita,“ říká Semelová. „To přece nehraje žádnou roli,“ dodává. V místech, kde se k duchovnímu účelu scházejí lidé, je podle ní nezbytné dodržovat a respektovat mravní a morální hodnoty.“ „Když pak slyším ten křik, který nastal, připomene mi to, proč i u nás klesají hodnoty takovým strmým tempem. Už z toho důvodu podobné kroky nelze přehlížet ani u nás, ani kdekoliv jinde,“ konstatuje Marta Semelová.

Text „hitu“ Pussy Riot

Bohorodičko Panno, vyžeň Putina, Putina vyžeň.

Černá říza a zlaté výložky, všichni věřící se lezou klanět.
Přízrak svobody na nebesích, Guy-Pride je vyslán v okovech na Sibiř.
Šéf KGB, jejich hlavní svatý, vede protestující do basy s eskortou.
Aby jeho Svátost nebyla uražena, měly by ženy jen milovat a rodit.

Sráč, sráč, sráč Hospodinův,
Sráč, sráč, sráč Hospodinův.

Bohorodičko Panno, staň se feministkou, staň se feministkou, feministkou se staň.
 

Církevní chvála prohnilých vůdců, procesí černých limuzín.
Do školy k tobě se chystá kazatel. Jdi k němu na hodinu – dones mu peníze!
Patriarcha Guňďaj* věří v Putina. Kdyby šmejd raději věřil v Boha. (*Patriarcha je civilním příjmením Gunďájev)
Pás panny nenahradí mítinky. Na protestech je s námi Čistá Panna Maria.

Sráč, sráč, sráč Hospodinův,
Sráč, sráč, sráč Hospodinův.

Bohorodičko Panno, vyžeň Putina, vyžeň Putina, Putina vyžeň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…