Liška (SZ): Členky Pussy Riot musí být osvobozeny v plném rozsahu

17.08.2012 6:23

Podle Strany zelených je osvobození v plném rozsahu jediným přijatelným závěrem probíhajícího soudního řízení s členkami ruské punkové skupiny Pussy Riot.

Liška (SZ): Členky Pussy Riot musí být osvobozeny v plném rozsahu
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

„Soud musí aktivistky zprostit všech obvinění a propustit je zpět na svobodu. Jejich happening byl jasným politickým projevem a kritikou stále užšího propojování ruské státní moci s pravoslavnou církví a jednoznačně tak spadá do práva na svobodu projevu,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Případné odsouzení členek Pussy Riot je podle zelených nutné považovat za nelegitimní, neboť je v rozporu s mezinárodní smlouvou, jejímž signatářem je Ruská federace. Jde o Úmluvu o lidských právech a základních svobodách (dále jen Úmluva), která chrání samozřejmě i právo na svobodný projev. „Ruská federace bude nepochybně vystavena odsouzení ze strany Evropského soudu pro lidská práva, na který se členky skupiny, budou-li odsouzeny, jistě obrátí,“ říká nezávislá kandidátka do Senátu v obvodu 59 Brno – město, Eliška Wagnerová, která kandiduje s podporou Strany zelených, a dodává: „Toto trestní stíhání je dokladem toho, jak málo si Ruská federace váží názorové plurality, která je základem každého demokratického politického režimu, a jak málo respektuje základní práva jednotlivých občanů, a naopak staví na shora nadiktované, jednotné ideologii. Základní práva občany evidentně chrání jen potud, pokud jejich jednání naplňuje státní ideologii.“

„Již teď proces s Pussy Riot zjevně hned v několika oblastech porušil základní práva a svobody stíhaných aktivistek garantovaných Úmluvou. V demokracii je nepředstavitelné, aby byl někdo za uplatnění svého práva na svobodný projev držen pět měsíců ve vazbě, ta mu byla prodloužena o další půl rok, a navíc mu hrozilo tři až sedm let vězení či odejmutí dětí,“ konstatuje předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Podle Strany zelených je obviněným upíráno nejen právo na svobodu projevu garantované čl. 10 Úmluvy, ale i podle čl. 6 i právo na spravedlivý proces a podle čl. 3 ochrana před mučením a nelidským zacházením. V rozporu s Úmluvou je podle nás to, že obviněným nebyl dán dostatečný čas na seznámení se spisem.

„Za alarmující považujeme zprávy o tom, jakým způsobem byl stíhaným upírán dostatek stravy a spánku, a že byly zadržovány ve stísněných a nevětraných prostorách. Takové jednání se dostává na hranu zákazu mučení a nelidského zacházení podle čl. 3 Evropské Úmluvy, který je ve svobodném a demokratickém právním státě nepřekročitelnou normou,“ dodal Ondřej Liška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…