Ruské punkerky Pussy Riot dostaly posilu i z Česka, zastali se jich „Plastici“

28.04.2012 12:05

Ruské úřady zatkly tři mladé ženy poté, co v únoru odehrály v největším moskevském pravoslavném chrámu „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi. Všechny tři jsou obviněny z výtržnictví a hrozí jim trest až sedmi let vězení. Organizace Amnesty International prohlásila zadržované členky ruské punkové skupiny Pussy Riot vězeňkyněmi svědomí. A česká hudební skupina Plastic People of the Universe, která má podobnou historii z doby totality, připravila petici za jejich propuštění, kterou lze podepsat na Facebooku.

Ruské punkerky Pussy Riot dostaly posilu i z Česka, zastali se jich „Plastici“
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Punkové feministky Jekatěrina Samucevičová, Naděžda Tolokonnikovová a Marie Alechinová čekají ve vazbě na soud. Mladé ženy odmítají, že by se účastnily performance v moskevském chrámu Krista Spasitele, nepopírají ale, že jsou členkami skupiny Pussy Riot.  Tři zatčené dívky čekají už dva měsíce ve vězení na soud. Budou-li uznány vinnými z výtržnictví, hrozí jim až sedm let vězení.


Mezinárodní organizace Amnesty International žádá jejich okamžité propuštění. V prohlášení odsuzuje tvrdou reakci ruských úřadů, které členky skupiny viní z trestného činu i přesto, že jejich performance – byť pro mnohé urážlivá - byla pokojným vyjádřením politického přesvědčení. 


První performance skupiny Pussy Riot se objevily loni v říjnu a šlo o přímou reakci na situaci v zemi a narůstající nespokojenost, jejíž součástí je i podobný „gerilový aktivismus“ proti Vladimiru Putinovi. 


Členky skupiny zůstávají v přísné anonymitě, všechny performance předvedly v barevných maskách. Uvedly také, že se na každé představení mění složení skupiny. Inspirací prý pro ně bylo americké hnutí Riot Girl z počátku 90. let. 


PETICE ZA PROPUŠTĚNÍ ČLENEK SKUPINY PUSSY RIOT: POTREFENÉ RUSKO KEJHÁ

Existuje indiánský kmen, který odsuzuje hněv. Jeho členové tento postoj dovedou často až do krajnosti, kdy se trestá ne ten, kdo něco provedl, ale ten, kdo se pak na něj rozzlobil.


V takzvaných civilizovaných zemích je bohužel hněv a zášť stále na denním pořádku.


Nedávno se několik dívek rozhodlo vyjádřit svou nespokojenost happeningem a v hlavním moskevském chrámu zazpívalo „punkovou modlitbu“ vyjadřující znechucení z propojení církve s vládou, patriarchálního uspořádání ruské společnosti a utlačování menšin, za což hrozí těmto mladým matkám odnětí svobody až na sedm let. Výtržnictví je paragraf srovnatelný se špatným parkováním, za které je absurdní inkasovat sedmileté vězení. Ptáme se, proč se vláda, která je přesvědčená o své bezúhonnosti, brání tak drasticky kritice svobodomyslných lidí i když vyjádřené poněkud vyhroceným způsobem. Cesta od moskevského speaker´s corner, kde může říct kdo chce co chce k několikaletému uvěznění pro toho, kdo se svobodně vyjádřil, se zdá být podezřele krátká.


Situace kolem této kauzy nápadně připomíná atmosféru v roce 1976 po koncertě v Bojanovicích. Tato oslava se stala až o měsíc později záminkou pro razantní vystoupení proti příznivcům undergroundu, kdy skončilo postupně ve vazbě devatenáct osob obviněných z výtržnictví. Stejně tak jako se členky Pussy riot označují za „zneužité žebračky“, byli i tito umělci v dezinformační kampani vykreslováni jako narkomani a příživníci. Stejně tak, jako teď, i tenkrát bylo některými umělci sepsáno Prohlášení, kde stálo: „Budou-li bez povšimnutí odsouzení mladí lidé s dlouhými vlasy za svou nekonvenční hudbu jako kriminální delikventi, pak o to snadněji mohou být zítra odsouzeni kteříkoliv jiní umělci za své romány, básně, eseje a obrazy…“ 

Mezitím uplynulo více než třicet let a my začínáme být svědky podobných přehmatů.


Stěny vězení jsou tenké a my skrze ně posíláme výraz naší solidarity s mladými lidmi, které se odvážili vyjádřit svůj názor, což už bohužel v dnešní době nebývá zvykem.


Za skupinu The Plastic People of the Universe Eva Turnová, Vratislav Brabenec, Josef Janíček, Jiří Kabeš, Joe Karafiát, Jaroslav Kvasnička
 


 

reklama

autor: ava

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …