Jakub Šiška: Pussy Riot – jde jen o boj za svobodu slova?

24.06.2012 13:54

Bohorodičko, vyžeň Putina! Tenhle popěvek se v posledních týdnech stal pro mnoho lidí symbolem vzdoru proti putinovskému režimu. Ruský president vskutku není milovníkem demokracie a svobody slova. Jeho vládu od počátku provází umlčování opozice, falšování volebních výsledků, zastrašování novinářů, ba přímo fyzické útoky na ně. Upozorňovat na tyto skutečnosti je bezesporu třeba, stejně tak jako zastávat se těch, kterým je svoboda projevu upírána.

Jakub Šiška: Pussy Riot – jde jen o boj za svobodu slova?
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Případ členek skupiny Pussy Riot má však jeden rys, který by nebylo dobré přehlédnout. Jde o to, že si pro svůj protest vybraly sakrální prostor, konkrétně Chrám Krista Spasitele v centru Moskvy. Tento chrám je pro Rusy mimořádně významný, protože za Stalina byl vyhozen do povětří a jeho obnova koncem 90. let symbolizovala návrat Ruska k jeho duchovním kořenům. A do tohoto chrámu vnikly se zesilovací aparaturou tři mladé děvy a u oltáře začaly pět způsobem, který se v pravoslavném ani jiném chrámu hned tak neslyší. Chtěly prý protestovat proti rostoucímu vlivu pravoslaví na ruskou politiku. Z chrámu je odvedla policie a nyní čekají ve vazbě na soud, který jim může vyměřit až 7 let vězení.  

Zkusme si na okamžik představit analogickou situaci v jiných částech světa. Pokud by se něco takového odehrálo v mešitě v některé arabské zemi, děvčata by s největší pravděpodobností čekal trest smrti ukamenováním, pokud by je rozlícený dav nezlynčoval hned na místě. Trestu by strůjci takového kousku jistě neunikli ani v dalších pravoslavných zemích jako je Řecko, Rumunsko nebo Bulharsko. Západní Evropa by byla benevolentnější, ale že by měli například Irové pochopení pro takový protest v dublinské katedrále, o tom lze s úspěchem pochybovat. Většina obyvatel světa je zkrátka na zneuctívání náboženských symbolů a prostor citlivá. V Rusku je to samozřejmě komplikované, protože někdejší kovaný komunista Putin se církvi vlísává do přízně zcela účelově a církev bohužel jeho poklonkování opětuje.  

Nic to ale nemění na tom, že většina Rusů nikdy nebude pokládat urážky pravoslaví za projev svobody slova. Není tedy dobré ruskou realitu poměřovat jen naší optikou. Možná, že kdyby pár pankáčů vtrhlo do pražské svatovítské katedrály a do mikrofonů by začali řvát „Bože, vyžeň tuto vládu“, národ by se bavil. Ale je otázka, jestli by jim vyjádřil svůj obdiv i Karel Schwarzenberg.

Vyšlo na rozhlas.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …