Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami

27.04.2011 12:13

Poslanci probírali možné zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, jejíž podrobnosti představil ve sněmovně ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Návrhy Hegera ale rozvášnily natolik poslance Davida Ratha, že kroutil hlavou a tázal se, jestli nakonec budou lékaři dávat na rány křenové placky, či přikládat baňky, jako v některých částech Ruské federace.

Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami

Poslanecká sněmovna dnes více než dvě hodiny jednala o zákonu, který má například zvýšit poplatek za den v nemocnici nebo zavést standardy zdravotní péče. Poslanci ale nestihli o zákonu hlasovat, ve 13:00 začala polední pauza. Kdy se k návrhu vrátí, není jasné.

„Dopad tohoto opatření byl analyzován s pomocí účtů domácností a bylo konstatováno, že nepovede k nadměrnému zatížení ani těch nejchudších domácností," zmínil ministr zdravotnictví Heger před poslanci, když možné zvýšení poplatku za den v nemocnici obhajoval.

„To není pravda. Lidí na poplatky nebudou mít. Jediné, co tady způsobíte - stovky, tisíce lidských tragédií, kdy starým lidem, invalidním důchodcům, dlouhodobě nemocným lidem přijde domů exekutor a bude jim zabavovat televizi, bude jim zabavovat postel, bude jim prodávat střechu nad hlavou. To je prostě jediné, co tím docílíte," opáčil na to poslanec a středočeský hejtman David Rath.

Heger v zákoně také počítá s tím, že se vyřeší i platby za výkony. Počítá s tím stanovení standardních a nadstandardních výkonů.  "Standard bude definován jako stávající seznam výkonů s bodovými hodnotami, ze kterých bude jenom menší množství výkonů vyjmuto. Ministerstvo zdravotnictví počítá, že po účinnosti zákona upraví seznam výkonů v několika bodech...," vypočetl Heger v dolní komoře.

Bude zdravotnictví jen pro bohaté?

Podle Ratha se však tím docílí jen jedno: že zdravotnictví bude jen pro bohaté. „Když se bude lékař rozhodovat o operaci žlučníku, tak se zeptá: ´Milý zlatý, chceš odoperovat žlučník, potřebuješ to, máš kameny, máš koliky. Základní varianta je běžná operace, takže stojí nějakých 20 tisíc, ale chceš-li už laparoskopii, tak si to doplať´, " otáčel se Rath s pokrčením ramen na Hegera. Přirovnal také zákroky u endoprotézy, neboť i tam jsou rozdíly v postupu operací.

"Jako co, na tu rakovinu křenová placka za pět padesát! Výborná věc.... Anebo budeme přikládat baňky, protože existuje efekt placebo a říkat: Věř a víra tvá tě uzdraví?" ironizoval dále Rath. Uvedl také, že každá nemocnice bude mít podle návrhu jiné ceny a bude tak proto v celém systému jen chaos.

Podle jeho soudu se snaží Heger o jakousi reformu, ale žádná reforma to není. „Je to změť několika náhodných kroků a to české zdravotnictví ani nezlepší, a ani nic nepřinese pro lidi....Pan ministr nám tady ´julínkovatí´," poznamenal dále Rath.

Podle něj v minulosti ani exministr Tomáš Julínek poplatky ničeho nedosáhl, i když tehdy řekl, že ubudou návaly v čekárnách a pacienti budou kvůli 30 korunám váženými klienty. „My jsme ale říkali, že to chceme vidět a  zaznívaly tehdy od nás dokonce příměry o toaletářkách u dveří. A je to tak -  u dveří dnes nestojí žádné livrejované zdravotní sestry a nikdo se pacientům neklaní," pronesl k tomu Rath s vážnou tváří.  

Emmerová naznačila: Heger to jen opsal od Julínka

Milada Emmerová z ČSSD  ve svém proslovu za řečníckým pultíkem oponovala, že to vypadá, jakoby návrh ministr zdravotnictví opsal od svého předchůdce Tomáše Julínka. "Mám pocit, že převzal rozpracované zákony od svých několika předchůdců, dokonce tady navazuje, modifikuje kolotoč kolem tzv. regulačních poplatků, které jako první "službu směrem k pacientům" zavedl doktor Julínek,"  uvedla Emmerová. Návrh Hegera odmítla.

Další poslanec z ČSSD Jaroslav Krákora z ČSSD pak zmínil, že zákon je v "syrovém stavu" a nebyl vůbec diskutován s opozici .Antonín Seďa - taktéž z ČSSD - zmínil, že v zákoně jde o řízenou péči a podle důvodové  zprávy vláda nepředpokládá negativní sociální dopady díky zvýšením regulačních poplatků.

Komunistka Soňa Marková pak poukázala na to, že výdaje českých domácnostní stoupají, ale dvě třetiny občanů České republiky ani nedosahují na průměrné mzdy. „Pan ministr tady řekl, že opozice straší, ale my nestrašíme, pouze konstatujeme rizika pro občany ČR," řekla. „Dávám návrh na to, aby byl zákon zamítnut," dodala.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění má zvýšit poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Počítá také s tím, že lékový úřad bude muset provést revizi zhruba 300 podpůrných a doplňkových léčivých přípravků. Ty, které vyřadí z úhrad pojišťoven, si budou pacienti platit sami.

Novela je první ze série reformních zákonů, které hodlá Heger předložit do konce června. Platit by měla od ledna 2012. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že pokud bude zavedeno rozlišení zdravotní péče na standard a nadstandard, podá návrh k posouzení Ústavnímu soudu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…