SANEP: Lidovci míří zpět do sněmovny, vystřídali by tam VV

09.06.2011 15:39

Další průzkum volebních preferencí potvrzuje odklon veřejnosti od stran vládní koalice. Markantní je to především u Věcí veřejných, kterým by svůj hlas dalo podle společnosti SANEP jen 3,9 procenta voličů. Na vzestupu je naopak KDU-ČSL, která by se se ziskem 5,7 procenta po loňském debaklu do sněmovny znovu dostala.

SANEP: Lidovci míří zpět do sněmovny, vystřídali by tam VV

Tři strany vládní koalice by podle průzkumu společnosti SANEP daly dohromady zhruba jen tak vysoké volební preference jako samotná sociální demokracie. Pro ODS se vyslovilo 16,3 procenta dotázaných, pro TOP 09 to bylo 15,4 procenta respondentů a pro Věci veřejné 3,9 procenta, což dává v součtu 35,6 procenta. Samotná ČSSD získala 35,3 procent, nehledě na to, že VV by se s tímto výsledkem do sněmovny nedostaly.

Svou pozici čtvrté nejsilnější parlamentní strany obhájila se ziskem 13,3 procenta voličských hlasů KSČM. Do sněmovny by se po propadu z minulého roku vrátila KDU-ČSL, pro níž se vyslovilo 5,7 procenta respondentů. Průzkum se uskutečnil ve dnech 2. - 8. června na vybrané skupině 12 307 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Většinovou vládu by se sestavit zřejmě nepovedlo

Za ztrátami koaličních stran stojí pokračující krize a nejistá budoucnost vlády Petra Nečase. ODS drží nad vodu již jen její skalní příznivci. Věci veřejné, které zklamaly své voliče, oslabily z vládních stran nejvíce a propadly se pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Lépe je na tom z vládních stran pouze TOP 09, která získává stále větší důvěru pravicově orientovaných voličů.

Při těchto výsledcích by sestavení většinové vlády bylo takřka nemožné. Složit by ji mohla jen ČSSD, ale žádný z partnerů by pro ni nebyl přijatelný. Ve spojení s KSČM brání sociálním demokratům Bohumínské usnesení, ke spojení s některou z pravicových stran ODS nebo TOP 09 zazněl od vrcholných představitelů těchto stran mnohokrát odmítavý postoj.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K věci:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…