Šance pro lidi s nemocnými ledvinami

07.05.2011 0:00

Je docela možné, že se svým zdravím často hazardujeme, protože jsme si jisti, že nás medicína dostane prakticky ze všeho. Ne vždy je to pravda, ale dialyzační program skutečností je.

Šance pro lidi s nemocnými ledvinami
Foto:
Popisek:

Ledviny jsou  jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla, které jsou zodpovědné za jeho čištění od škodlivin. Zbavují naše tělo odpadových látek a čistí krevní plazmu. Je-li tato funkce narušena, člověk je přímo ohrožen na životě.

I když se vědci pokoušeli vytvořit metodu, která by zachraňovala lidské životy ohrožené chronickým selháním ledvin nebo ztrátou ledvin po úraze, trvalo velmi dlouho, než se v padesátých letech minulého století podařilo uvést  do života první dialyzační střediska. Jejich kapacita byla ovšem omezená a provoz vysoce nákladný, takže ne každý pacient se do dialyzačního programu dostal. Přesto tak nemocným lidem svitla nová naděje, že jejich postupný rozvoj umožní zachránit životy ohrožených pacientů. A tato naděje se vyplnila.

Oproti dřívější velmi složité a nepříjemné proceduře, která měla řadu vedlejších účinků jsou dnešní dialyzační metody nesrovnatelné. Pacient už nemusí být nepřetržitě v izolaci a může vést poměrně kvalitní život. Vrcholem technické dokonalosti je dnes on-line monitorování pacienta, kdy počítač sleduje pacienta přímo při dialýze  a vyhodnocuje a koordinuje všechny jeho tělesné funkce.

Pacienti s tzv. peritoneální dialýzou například  nemusí pravidelně docházet na léčbu, ale pomocí zavedeného katetru si sami doma provedou potřebný úkon. Pokud postup dobře zvládnou, je to pro ně mnohem pohodlnější a účelnější.

Dialýza ovšem zdaleka není úkon, který by byl jednoduchý. Dialyzační střediska jsou  vysoce specializovaná pracoviště s těmi nejzkušenějšími odborníky. Každé z nich má dokonalé zázemí, které se pacientovi intenzivně věnuje. K zařazení pacienta do dilayzačního programu se totiž vyžaduje komplexní léčba a průběžná sledovanost pacientova zdravotního stavu. Příčiny selhání ledvin jsou  různé a každá choroba vyžaduje individuální přístup.

Pacientům s nemocnými ledvinami dává dialýza novou šanci. Přesto bychom se měli zamyslet nad svým životním stylem a přístupem k vlastnímu zdraví a rizika, která nás ohrožují se snažit vyloučit a elimonovat. Dialýza je léčebný postup náročný na odbornost, čas i finance a to je třeba mít, i přes technický pokrok, stále na paměti.

ml,foto:archiv 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…