Šéf opoziční ODS Petr Fiala oslaví padesátiny

31.08.2014 9:26

Petr Fiala, který 1. září oslaví padesátiny, vstoupil do povědomí veřejnosti jako politolog, rektor Masarykovy univerzity a později ministr školství ve vládě Petra Nečase. Od loňských předčasných voleb je členem Poslanecké sněmovny a od letošního ledna také předsedou opoziční Občanské demokratické strany (ODS).

Šéf opoziční ODS Petr Fiala oslaví padesátiny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě s občany v Hradci Králové

Brněnský rodák Fiala absolvoval český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita, MU). Pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo nakladatelství Atlantis. Spoluzakládal Katedru politologie na MU, byl i ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU, krátce vedl Fakultu sociálních studií a poté v letech 2004 až 2011 působil jako rektor Masarykovy univerzity. Od roku 2002 je tento ženatý otec tří dětí profesorem pro obor politologie.

Do ODS vstoupil až loni v listopadu, podle svých slov ale s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny 90. let. Od září 2011 do dubna 2012 byl hlavním vědeckým poradcem premiéra Petra Nečase (ODS), od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. V loňských říjnových předčasných volbách vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a byl zvolen do sněmovny, kde je místopředsedou výboru pro evropské záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…