Ukaž mi nehty a já ti povím, co jíš

23.10.2013 0:00

Věděli jste, že podle stavu nehtů se dá zjistit, které živiny tělu chybí? Co dělat, jestliže naše nehty tyto na tyto příznaky ukazují?

Ukaž mi  nehty a já ti povím, co jíš
Foto:
Popisek:

Lámavé, tenké nehty mohou napovídat o zažívacích potížích, např. o nedostatku žaludečních kyselin nebo potížích se slinivkou. Nebo jednoduše nedostatek biotinu, vitaminu A, vápníku či nenasycených mastných kyselin může být na vině.

Dalším typickým příkladem nedostatku živin jsou bílé fleky na nehtech. Důvodem je nedostatek zinku a vápníku. Zvlnění nehtu může vypovídat o zhoršeném příjmu živin, což souvisí opět se zažívacími potížemi. Nebo může být důvodem zvýšená spotřeba železa či potíže s detoxikací.

Určitě vhodnější varianta než cíleně přidávat chybějící prvky, je zaměřit se na celkové vylepšení naší stravy. Základem je konzumace celozrnných produktů. Právě tyto se vyznačují vysokým podílem minerálů. Tj. např. celozrnné pečivo s kváskem a obilniny jako pohanka, quinoa, jáhly, amarant, ovesné vločky, celozrnná rýže. Ale také luštěniny jako cizrna, čočka či fazole.

Výborným zdrojem minerálů vedle luštěnin a obilnin jsou ořechy a semena. Např. vlašské ořechy nebo dyňová semena, sezamová a slunečnicová jsou hotovou minerálovou bombou. Možná málokdo ví, že vysoký obsah železa a vápníku má zelená zelenina jako brokolice, listová zelenina a zelené bylinky. Nezapomínejme ani na tofu a sojové mléko. Ten, kdo koketuje s řasami sladkovodními i mořskými, koná svým nehtům veliké dobro!

I živočišné zdroje jsou výživou pro nehty jako mléčné produkty, vejce, hovězí maso. Tady prosím, ale buďme opatrní. Nadměrná konzumace těchto produktů může naopak vést k překyselení a k postupné ztrátě důležitých minerálů.

Co je největším nepřítelem pro naše nehty?
Vysoká konzumace všech produktů obsahující bílý cukr a bílou mouku nejvíce ovlivňuje hospodaření našeho těla s minerály. I taková oblíbená jídla jako pizza a špagety mohou být za sníženou kvalitu nehtů zodpovědná. Také pozor na všechny slazené nápoje v láhvích a v plechovkách.

I v tomto článku se potvrzuje přísloví, že nejen za naše zdraví, ale i krásu je naše strava zodpovědná v plném rozsahu. Proto přemýšlejme vždy o tom, co dáváme do úst. Jaké následky dané sousto pro naše tělo má. A jestli se máme rádi, tak se snažme, aby následky byly vždy pozitivní.

celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …