V pražské ČSSD se rozhořel boj. Jde i o Dienstbiera

12.12.2012 14:53

Pražská ČSSD si v sobotu na krajské konferenci zvolí své nové vedení. Na předsedu kandidují Karel Klíma, nynější předseda pražské ČSSD Jiří Bodenslos a Štěpán Stupčuk. K hlavnímu souboji by mělo dojít mezi Bodenlosem a Klímou.

V pražské ČSSD se rozhořel boj. Jde i o Dienstbiera
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Místostarosta Prahy 6 Stupčuk má totiž nominaci pouze ze své domovské Prahy 6. Rozhodne se tak nejspíš mezi Bodenlosem a Klímou. Šance jsou prý mezi nimi vyrovnané. Klíma má více nominací z obvodních organizací, ale nominace ještě nemusí rozhodovat. Důležité je, jak budou hlasovat delegáti.

Klíma blízký Hulinskému

V pražské ČSSD jsou v současnosti zhruba tři proudy. Prvním je kolem poslance Petra Hulinského. Karel Klíma je blízký právě Hulinskému. Jeho výhodou je, že je dlouholetým členem ČSSD, je považován za pracovitého a je poměrně oblíbený. Od roku 1991 řídil deset let pražské Výstaviště. V letech 2006 až 2010 byl pražským zastupitelem a předsedou hospodářského výboru.

Podle informací redakce má Hulinský prý ambice vrátit se na scénu a dostat se do celostátního předsednictva ČSSD. Posílení v Praze by mu v tom napomohlo.

Dienstbier má dost nepřátel

Druhým proudem je skupina okolo Jiřího Dienstbiera. Ten sám o sobě není v pražské ČSSD příliš populární, o čemž svědčí, že v zastupitelském klubu ČSSD na magistrátě prý stále visí plakát Miloše Zemana podporující ho na Hrad.

„Dienstbierovi se vyčítá nedostatek stranické discipliny. S Miroslavem Pochem se znal z Mladých sociálních demokratů a když se stal lídrem kandidátky do voleb do magistrátu, věděl, do čeho jde. Mnoha členům strany také vadí, že pokaždé, když kandidoval, nedostal nominaci zdola, ale byl dosazen shora. Svou nominaci si neodpracoval. Má hodně nepřátel,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z pražské ČSSD. Dienstbierova Živá socdem svého kandidáta nemá, ale podpoří Bodenlose proti Klímovi.

Ne s Dienstbierem, ale proti Hulinskému

Třetí skupinou je nevyhraněná skupina právě kolem místostarosty Prahy 4 Jiřího Bodenlose, která sice nefandí Dienstbierovi, ale více ji vadí Hulinský. „Není to tak, že zde je souboj Hulinský versus Dienstbier, ale fronta se dělí na odpůrce Hulinského a jeho zastánce. Příznivci Dienstbiera a Bodenlose se tak ocitli v jednom táboře, ačkoli Dienstbier není považován za žádnou ikonu,“ řekl zdroj.

Otázkou je zatím také pozice velmi silné organizace ČSSD na Praze 5, bývalé doméně Jiřího Paroubka. Její hlasy mohou být velmi důležité, možná i rozhodující. Je pravděpodobné, že jeden z neúspěšných kandidátů na předsedu se stane místopředsedou pražské ČSSD, pokud by tedy po svém nezvolení na předsedu kandidoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…