Dienstbier je jako slon v porcelánu a Zeman mu utíká. Politolog Zbořil sleduje dilema ČSSD

08.12.2012 19:18

POLITOLOGOVÉ Komunisté v sobotu oznámili očekávaný „verdikt“ zda na Hrad podpoří Miloše Zemana nebo Jiřího Dienstbiera. Nakonec rozhodli obecně. Podporují kandidáty nalevo od středu. Podle politologa Zdeňka Zbořila jde o šalamounský tah, který přiživí spory v ČSSD.

Dienstbier je jako slon v porcelánu a Zeman mu utíká. Politolog Zbořil sleduje dilema ČSSD
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier nelibostí nese, že někteří sociální demokraté stále hlasitě vyslovují svoji podporu Miloši Zemanovi a na někdejšího premiéra ostře zaútočil. V sobotním rozhovoru pro Právo mu vyčetl, že není levicový kandidát, že je symbolem propojení politiky a byznysu, nebo že podporuje násilné principy v mezinárodní politice.

Voliči ČSSD rozděleni do dvou táborů

Politolog Zdeněk Zbořil soudí, že s přibližujícím se termínem bude nepochybně narůstat vzájemných útoků mezi kandidáty. „Zatím si mohli dovolit ten luxus být tolerantní a v případě Jiřího Dienstbiera a Miloše Zemana to zřejmě pramení jen z toho, že situace mezi voliči v sociální demokracii je zhruba taková, že je to rozdělené na dvě velké skupiny a oni se musí pokusit získat pro sebe nějaké výhody,“ analyzuje pro ParlamentníListy.cz doktor Zbořil.

„Proto používají zbraně, které považují za vhodné, protože se zdá, že Miloš Zeman podle některých průzkumů, přestože je musíme brát s rezervou, postupuje vpřed. Tomu asi odpovídá ta razance,“ soudí politolog.

Socialisté se k Zemanovi začínají chovat jako v roce 2003

Taková rétorika podle jeho slov neuškodí přímo těmto dvěma kandidátům, ale spíše samotné ČSSD. „Vypadá to totiž, jako bychom se vraceli o těch deset let zpátky, kdy se komplikovaným způsobem ČSSD rozhodla, že si vnitrostranickým referendem vybere Miloše Zemana za kandidáta na prezidenta a pak se na něho vykašlala,“ připomíná.

„Sociální demokraté aniž si to uvědomují, oslabují svoji pozici v očích svých voličů. Zřejmě to bude pokračovat dál až do posledního dne před volbami. Zcela určitě ale nepůjde jen o vzájemné útoky levicových kandidátů, ale všichni proti všem,“ uvádí Zbořil.

Ten upozorňuje, že kvůli vnitrostranickým bitkám budou od sociální demokracie pouze odcházet příznivci. „U situace kolem ČSSD je ale problém, že kdyby na sebe útočili a nadávali si do dobrých nebo špatných politiků, tak se nic nestane, oni tím ale začínají odrazovat své voliče,“ varoval stranu.

Komunisté budou sledovat, jak se ČSSD pere

„Třeba teď to šalamounské rozhodnutí KSČM, jako kdyby bylo modelem i pro ČSSD. Proč by se do toho komunisté pletli? Raději dali podporu oběma, protože vědí, že to socialisty oslabí,“ komentuje politolog rozhodnutí KSČM, která se nakonec rozhodla podpořit v boji o Hrad jak Jiřího Diensbiera, tak Miloše Zemana.

Situace se ale vyhrocuje i jinak. Když místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová vyhlásila svoji podporu nikoli stranickému kandidátovi, ale právě Zemanovi, šéf socialistů Bohuslav Sobotka ji vyzval k rezignaci. Navíc pak místopředseda Lubomír Zaorálek v médiích prohlásil, že by Zemanovi příznivci měli odejít z ČSSD.

„Jiří Dienstbier si počíná jako slon v porcelánu, nevím, jestli čeká, že tím dostane voliče na svoji stranu. Na Miloše Zemana útočí opakovaně, teď je to už po několikáté a někdy hodně nevybíravě. Myslím si, že tímhle si přízeň voličů nezíská, protože to bude jen komické a směšné,“ řekla ParlamentnímListům.cz Marie Benešová.

Zeman se mstít nebude

Místopředsedkyně ČSSD Benešová také potvrdila existenci „seznamu zrádců“, tedy sociálnědemokratických zákonodárců, kteří v roce 2003 v prezidentské volbě Miloše Zemana potopili. Jak Marie Benešová podotkla, součástí tohoto seznamu jsou i jména Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka. A ti patrně mají strach, že se jim Zeman z Hradu bude mstít.

Politolog Zdeněk Zbořil tomu příliš nevěří. „Samozřejmě je možné, že by jim to Miloš Zeman z pozice prezidentské funkce rád připomněl, ale já si nemyslím, že by to dělal způsobem, aby poškodil sociální demokracii. Pokud mu chtějí připomínat opoziční smlouvu, tak tehdejší situace se s dneškem nedá vůbec srovnávat,“ připomíná.

„Opoziční smlouva byla dohodou o toleranci menšinové vlády, ale stranou, kterou vedl Václav Klaus. To je úplně něco jiného, než strana, kterou vede Petr Nečas či případně v budoucnu někdo jiný. Zemanovi dnes podporu z pravice vyjádřil vlastně jenom Klaus, nikoliv nějaká strana,“ dodal redakci ParlamentníchListů.cz Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…