Bodenlos (ČSSD): Je libo územní plán nadivoko?

13.06.2012 13:49

Tak dlouho se sliboval nový územní plán, až se raději úplně zrušil.

Bodenlos (ČSSD): Je libo územní plán nadivoko?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Členové pražské ČSSD Jan Smetana, Jiří Bodenlos a Petr Lachnit

Pražská koalice TOP 09 a ODS nakonec shodila ze stolu několikaletou práci zástupců jednotlivých městských částí, magistrátních odborů i občanských sdružení a silou prosadila, že vznikne něco úplně jiného, pro co razí jméno Metropolitní územní plán. A to navzdory námitce ministra pro místní rozvoj, že zamýšlený postoj může být v rozporu s platnou právní úpravou i chystanou novelou stavebního zákona.

Když vyhláška platí i neplatí

Nechtěl bych teď být v kůži úředníka na magistrátu, který má tuto oblast na starosti, a musí řešit, jak skloubit respekt k liteře zákona a současně respekt k tvůrčí činnosti svých „pánů“. Možná na to existují speciální školení, nevím. Třeba zaplatí dnešní vládci na magistrátu úředníkům sezení u psychologa, který jim poradí, jak pracovat podle ministerských vyhlášek, aniž by se musely respektovat. Jak se třeba vypořádat s tím, že platná vyhláška předepíše územnímu plánu (s jakýmkoli jménem) podrobnost 1 : 10 000, zatímco většina zastupitelů hlavního města Prahy rozhodla, že to bude 1 : 25 000? Možná se pak mapa jenom zvětší pomocí nějakého tlačítka s lupou a bude vše v pořádku.

Píše nám hodně lidí, no to je hrůza

Na mimořádném jednání pražského zastupitelstva 7. června jsme byli svědky silného nátlaku TOP 09 – zejména ze strany radního Hudečka – na svého slabšího (na počty zastupitelů) koaličního partnera. Touha za každou cenu prosadit tzv. Metropolitní územní plán byla tak velká, že část ODS se veřejně vzbouřila: dva zastupitelé se zdrželi a jeden odvážně hlasoval proti s opozicí. Přesto návrh prošel, i když sociální demokraté upozorňovali na to, že na přípravu územního plánu již byla vynaložena čtvrt miliarda korun. Tuto částku mohou daňoví poplatníci prakticky odepsat.

Ve své kritice vůči čtyřleté práci na dnes již zrušeném novém návrhu územního plánu zašla radní Chudumelová tak daleko, že jako argument použila množství připomínek, které na magistrát přišly. Skutečnost, že dorazilo asi 16 tisíc návrhů, je podle ní důkazem, že je něco špatně. Přitom se jedná od důsledek obří mediální kampaně, kdy po celé Praze visely výzvy, aby se občané do práce na územním plánu zapojili. Komunikace s voliči je snad špatná?!

Vždyť to bouchne až po volbách

Takže co teď? Jaký další absurdistán na nás vládci Prahy chystají? Jak si dvě stovky úředníků z útvaru rozvoje města poradí s novým zadáním? To se jistě od pana radního Hudečka dozvíme, vždyť je v médiích jako doma. Jsem si jist, že nám to vysvětlí. Konec konců, Metropolitní územní plán má platit až v roce 2015, tedy po dalších pražských volbách. Je tedy dost dobře možné, že koalice sestavená na podzim 2014 zaujme k této věci zase zcela odlišný postoj a začne se třeba znovu od začátku. Územní plánování tak připomíná začarovaný bludný kruh. A ty, daňový poplatníku, se klidně směj. Hlavně ale plať, ať hra na cizí účet může pokračovat.

Ing. Jiří Bodenlos
předseda pražské ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…