Vaše slova jsou podvod, pane Schwarzenbergu, říká autor knihy o knížeti

24.07.2013 6:42

POLITOLOGOVÉ Předseda Karel Schwarzenberg vyslal veřejnosti opakovaně signál, že jeho TOP 09 je nejsilnější pravicovou stranou v zemi a že je na novou roli velmi dobře připravena. Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak by podle politologa Petra Sokola neměl její předseda zapotřebí to tak kostrbatě vytrubovat do světa. A politický komentátor Karel Hvížďala má některá slova šéfa TOP 09 za podvod.

Vaše slova jsou podvod, pane Schwarzenbergu, říká autor knihy o knížeti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

O předčasných volbách nechce TOP 09 ani slyšet, přesto nejnovější vyjádření jejich předsedy Karla Schwarzenberga vzbuzují dojem, jako by už volby byly za dveřmi. V poselství příznivcům TOP 09 a Starostů a nezávislých jim sdělil, že právě na nich je splnění jedinečného úkolu bránit republiku a systém parlamentní demokracie. „Bude to těžký boj, to je mi jasné, ale musíme v něm obstát. Spoléhám na Vás a Vy se můžete spolehnout na mě, že neuhneme,“ uvedl Karel Schwarzenberg v závěru svého poselství.

A jen pár dnů nato se nechal slyšet, že TOP 09 je připravena převzít odpovědnost za úlohu nejsilnější konzervativní formace. „Na tuto roli jsme připraveni velmi dobře. Už delší dobu nám bylo jasné, že se situace bude vyvíjet tímto směrem a že Občanská demokratická strana nebude schopna dále tuto úlohu zvládat,“ prohlásil Karel Schwarzenberg pro Prvnizpravy.cz tak, jako by už nyní bylo o lídru pravice rozhodnuto ve prospěch jeho strany.

Být už TOP 09 první na pravici, její předseda by o tom nepotřeboval mluvit

„Vyhlídky ODS a TOP 09 jsou v tuto chvíli stejné, přestože se pan Schwarzenberg snaží vzbudit dojem, že už tu je na pravici jen TOP 09. Realita, což ukazují i předvolební výzkumy, je ale taková, že hra o nejsilnější pravicovou stranu v příštích volbách je otevřená. To, co pan Schwarzenberg nyní dělá, je součást souboje o to prvenství. Kdyby už dnes byla TOP 09 nejsilnější pravicovou stranou, tak by to nemusel pan Schwarzenberg takhle poměrně kostrbatě provolávat,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog vysoké školy CEVRO Institut.

„ODS je opravdu silně oslabená a nevidím v ní osobnosti, které by na sobě neměly nějakou čmouhu a které by vzbuzovaly důvěru. Navíc od ODS, když bude v opozici, se možná odvrátí podnikatelé, kteří jsou na ni nabaleni a tyli z toho, což může stranu hodně oslabit. Ale v TOP 09 je zase pan Schwarzenberg ve věku už hodně pokročilém, pověst pana Kalouska není nijak zářivá, a tak jediný rezervoár jsou Starostové, tedy Gazdík & company. Takže ani tahle strana na tom není moc dobře,“ porovnává pro ParlamentníListy.cz kondici obou stran politický komentátor Karel Hvížďala.

V jedné větě zasadil Schwarzenberg ODS několik tvrdých úderů

O prvenství na pravici se dá čekat ještě velká přetahovaná, takže při slovech Karla Schwarzenberga bylo spíše přání otcem myšlenky. Na zmíněném poselství příznivcům TOP 09 a Starostů a nezávislých je zajímavé i to, že ačkoli je zdánlivě namířeno proti prezidentu Miloši Zemanovi, obsahuje i drsný útok na nedávného koaličního partnera. „Kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů 8 procent, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky,“ udeřil Karel Schwarzenberg hned na několik citlivých míst ODS.

„Jednak ty výzkumy jsou dnes pro ODS někde mezi 8 a 14 procenty, takže když vezmeme tu horní mez, tak 20 procentům z posledních voleb to je stále na dohled. ODS má to nejhorší za sebou, vládní krize skončila, je tu jiná vláda, bude opoziční stranou, což jí bude pomáhat. Navíc přestože k výměně vedení došlo za zvláštních okolností, tak i to je věc, která může ODS pomoci. Pokud se do čela strany postaví jako volební lídr někdo, kdo dosud na předních pozicích politiky nepůsobil, tak to může být i komparativní výhoda vůči TOP 09,“ myslí si Petr Sokol.

Největší pravicové straně šéfuje nedávný ministr za Stranu zelených

TOP 09 má totiž jen jediného politika, který je u veřejnosti populární, a to pan Schwarzenberg. „Pak je dlouho nic, pak je někde pan Kalousek, který má určité příznivce, ale má také velkou skupinu velmi vyhraněných odpůrců, a to nejenom na levici, ale i na pravici. Většina ostatních politiků TOP 09 je neznámá. Kdybychom probírali známější a i populárnější politiky, tak určitě u ODS přijdeme na víc,“ upozorňuje politolog.

„U TOP 09 je prakticky všechno koncentrováno do pana Schwarzenberga, což je asi taky důvod, proč je nyní pan Schwarzenberg ten tím, kdo vyvolává do světa, že TOP 09 je největší pravicovou stranou. Nechávám teď stranou, že to je člověk, který byl před pár roky ministrem zahraničí za zelené, takže pokud teď hovoří, že je v čele nejsilnější pravicové strany, tak je to zajímavý paradox,“ podotýká Petr Sokol.

Schwarzenbergův podvod, který znedůvěryhodňuje jeho stranu

Schwarzenbergova slova na adresu ODS se nelíbí ani Karlu Hvížďalovi, který s ním před lety napsal knihu rozhovorů Knížecí život. „Osm procent ODS nemá, podle jiných průzkumů má dvanáct. Je nefér používat tohle číslo, které vyšlo jednou u jedné agentury, jinak ne. To je podvod. I to znedůvěryhodňuje to jeho prohlášení. Je vidět, že to jsou všechno účelová předvolební hesla, kdy se manipuluje s veřejným míněním. Vlastně to, co vytýkal Zemanovi, tak najednou dělá sám. A tím zase znedůvěryhodňuje vlastní stranu,“ kritizuje Karel Hvížďala předsedu TOP 09.

Za nedůvěryhodný považuje i údajný boj TOP 09 za parlamentní demokracii. „Kdyby chtěla být skutečně důsledná a podporovat parlamentní demokracii, tak musela z vlády odejít naposledy tehdy, když Nečas podepsal amnestii, protože tím podvedl celou vládu. Je to účelové, není to soustavná obrana demokracie. Vždyť krok s amnestií byl zásadním nedodržením Ústavy stejně tak, jako když Zeman pověřil premiérem Rusnoka, když bylo od začátku jasné, že nemá podporu, zatímco ta 101 tam teoreticky byla,“ poukazuje Karel Hvížďala na účelovost boje TOP 09 s Milošem Zemanem.

Souboj na pravici rozhodne to, kdo se bude jevit jako hráz proti prezidentské politice

To je podle politologa Petra Sokola od TOP 09 pragmatický tah. „Domnívám se, že skutečně příští volby rozhodne souboj na pravici to, komu se podaří veřejnosti prezentovat jako hlavní hráz proti prezidentské politice,“ míní Petr Sokol. A nediví se ani tomu, že Karel Schwarzenberg loví voliče nikoli na ekonomická témata, což bývá obvyklé, ale spíše havlovským voláním po obraně demokracie. „Dělat pravicovou politiku v období krize je velmi složité. Musíte šetřit a dělat nepopulární opatření, která nebudou přinášet moc pozitivních bodů,“ vysvětluje politolog.

„To, že pan Schwarzenberg brnká tak, aby tomu voliči rozuměli tak, že jde o demokracii, je na jednu stranu určitý trik. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že tohle štěpení parlamentní demokracie versus Hrad je do značné míry pro většinu voličů pravolevým soubojem, protože Miloš Zeman je symbolem levice a kdo se bude proti němu vymezovat, tak ten bude brán jako nejlepší pravičák. Takže i tohle má racionální základ, i když to, do čeho se to balí, není úplně přesné,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Nezájmem o politiku ponecháváme velký prostor šíbrům a lobbistům

Podle Karla Hvížďaly může volání TOP 09 po obraně demokracie u jistého intelektuálnějšího segmentu voličů uspět, protože poloprezidentský systém ji opravdu ohrožuje. „Výroky o ústavních zvyklostech jako idiotských jsou naprosto mimo kontext současné korektní Evropy, která je silně vnímá. Přednášel jsem v Rakousku a tam je vidět rozdíl v chápání té rétoriky. Tady se mě lidé na přednáškách ptají, jak to dopadne, zatímco v Rakousku se diví ´A proč mu to dovolíte? Proč si to Parlament nechá líbit, když ten má tu skutečnou moc?´,“ poukazuje novinář na rozdíl v mentalitě.

Proto považuje za velké nebezpečí to, že se lidé v Česku začínají od politiky odvracet a dokonce i v prestižních novinách jim radí, aby se spíš starali o léto a koupání, a ne o politiku. „To je to nejhorší, co se může stát, protože tím necháme vlastně politickým šíbrům a lobbistům velký prostor. Každý demokratický pilíř stojí na pevných institucích. A to, co se tu teď děje, je právě devastace všech těch institucí. A to je to, co ohrožuje demokratický vývoj,“ tvrdí politický komentátor Karel Hvížďala.

Umělý projekt TOP 09 nemá vůbec žádnou ideovou charakteristiku

K prvenství na pravici mohou TOP 09 pomoci i média, jež jí jsou většinově nakloněna. „TOP 09 ale není pravicová strana. Nemá vůbec žádnou ideovou charakteristiku, je to projekt, který byl vytvořen ad hoc k převzetí určité části voličského spektra. Bylo to uměle vytvořené dohodou Kalouska a Topolánka v době, kdy Topolánek kontroloval ODS jako rozkročenou, jako stranu pro každého, jako široký střed, tak měla TOP 09 vytvářet příležitost pro tu ortodoxnější pravici,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Své přesvědčení o tom, že Miroslav Kalousek určitě není pravicový politik, stejně jako jím není Karel Schwarzenberg, opírá o to, že si dosud nevšiml jediného jejich pravicového kroku nebo myšlenky. „Bál bych se mluvit o pravicové straně v souvislosti s TOP 09. Jiná věc je, že na sebe dnes chce navázat veškerého pravicového či konzervativně naladěného voliče, což je dáno katastrofou ODS, která spáchala před očima veřejnosti sebevraždu,“ poznamenává Petr Žantovský.

Média TOP 09 straní, ale stejně jako v prezidentské volbě to nemusí stačit

Zůstávají mu neznámé důvody, proč TOP 09 na sebe stahuje sympatie velké části novinářů. „Je to ta část novinářů, která tleskala Václavu Havlovi a první polistopadové politice a nyní tedy Karlu Schwarzenbergovi. Vycházím ale z toho, že ti novináři píšou z vlastního přesvědčení. Neuvažuji o možnosti, že by psali na objednávku, ač i to se jistě děje, ačkoli to nelze dokázat,“ myslí si mediální odborník, že podporu tohoto typu novinářů Karel Schwarzenberg a jeho TOP 09 při souboji s ODS zcela jistě mít bude.

„Jiná věc je, jestli se tomu postaví jiní novináři, třeba v Právu nebo na internetu. Pak se může podařit vyvážit tu jednotící vlnu. Koneckonců prezidentské volby toho byly jasným důkazem, kdy se novinářská skupina snažila až do krve, tak přesto svého Karla na Hrad neprosadila. Buď tedy média už nemají ten vliv, co si myslí, nebo je to tím, že lidé jsou zvyklí se na média dívat už spektrálně a vyvažují své názory tím, že nacházejí různé typy interpretací v rozličných typech médií, což je dobře,“ uzavírá Petr Žantovský.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…