Pro fungování organismu jsou nezastupitelní.
Zdroj jednotlivých vitamínů a stopových prvků nalezneme:
- Vitamín A: v barevné zelenině (paprikách, špenátu, melounu, zelí, brokolici, mrkvi), rybách, rybím tuku, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vaječném žloutku
- Vitamín B1: luštěniny, obiloviny, ryby, kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové maso.
- Vitamín B2: mléko, zelenina, brambory, lipový květ, kvasnice, játra, srdce a ledviny
- Vitamín B3: celozrnná mouka, zelenina a houby
- Vitamín B5: luštěniny, maso nebo pšeničné otruby
- Vitamín B6: mléko, kvasnice, pšeničné klíčky, sója, vnitřnosti a maso
- Vitamín PP: kvasnice, libové maso, mléko, listová zelenina, játra
- Vitamín B9: zelí, vnitřnosti, luštěniny
- Vitamín B12: játra, ledviny, mléko
- Vitamín C: čerstvé ovoce a zelenina, zvláště šípky, rybíz a kiwi
- Vitamín D: vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce, mléko, avokádo, banány, kakao, částečně si ho vyrábí tělo samo za pomoci slunečních paprsků
- Vitamín E: rostlinné oleje, živočišné tuky, oříšky
- Vitamín F: rostlinné tuky, mořské živočichy, oříšky, semínka, sója, listová zelenina
- Vitamín K: zelenina (květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, hrách), obilovinách, mořské řasy, vejce, maso a mléko
Většinu vitamínů můžeme podávat zároveň v podobě potravinových doplňků. Měli bychom si však dát pozor, abychom vitamíny nepřijímali převážně touto formou. Ze zdravé stravy jsou vitamíny nenahraditelné. Navíc při užívání potravinových doplňků hrozí předávkování. To je zvláště v případě předávkování vitamínem A životu nebezpečné.
Zdroj jednotlivých minerálů a stopových prvků nalezneme:
- Bór: játra, celozrnné výrobky, luštěniny, švestky, sója, brokolice
- Draslík: luštěniny, brambory, obiloviny, ořechy a sůl
- Fluor: borůvky, jahody, luštěniny, kakaa a obiloviny
- Fosfor: ryby, ořechy, vajíčka, mléčné výrobky a luštěniny
- Hořčík: zelenina, luštěniny, obiloviny, jablka, klíčky
- Chrom: lesní plody, pivo, ořechy, klíčky, řeřicha
- Křemík: jablka, celozrnné obiloviny
- Jód: kuchyňská sůl, mořské řasy, ryby, třešně
- Selen: semínka, obiloviny, vejce, chřest, cibule, plody moře
- Sodík: luštěniny, brambory, obiloviny, ořechy a sůl
- Vápník: luštěniny, ořechy, mléčné výrobky
- Zinek: cibule, klíčky, luštěniny, ústřice a dýňová semínka
- Železo: vnitřnosti, maso, kopřivy, meruňky, listová zelenina
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce