Výbor odmítl podporu odchodům lékařů od ČLK

19.01.2011 15:27

Výbor podpořil reformy, odmítl podporu odchodům lékařů od ČLK...

Výbor odmítl podporu odchodům lékařů od ČLK
Foto:
Popisek:

Sněmovní zdravotní výbor 19.1. podpořil ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v navržených reformách a vyzval ho k jejich rychlému předložení do legislativního procesu. Odmítl přidat peníze na platy lékařů ze státního rozpočtu. Podporu výpovědím ze strany České lékařské komory a hromadné organizování odchodů ze strany lékařských odborů označil za nebezpečné. Heger stanovisko uvítal.
   
"Pro ministerstvo je to legitimizace toho, co koná v nejlepší vůli. A já musím uznat, že kdyby ta akce dále eskalovala a postoj odborů byl opravdu tak destruktivní, jako jsou jeho současné požadavky, ze kterých nehodlá ustoupit, tak to pro nás bude samozřejmě i jistou ochranou, pokud se bude hledat viník," řekl po jednání výboru ministr.
   
Aktuálně je ve výpovědi podle jeho informací 3775 lékařů, to je 18,8 procenta lékařů v nemocnicích, kde ministerstvo eviduje 20.014 lékařů. Nejvíce je zasažen kraj Vysočina, kde chce odejít téměř 60 procent lékařů. Další desítky až stovky vypovídají dohody o pracovní pohotovosti.
   
Poslanci chtěli dnes /19.1.2010/ slyšet od ministra, jak konkrétně to v nemocnicích bude vypadat po 1. březnu, pokud lékaři skutečně odejdou.
   
Podle ministra to v tuto chvíli není zatím jasné, kraje situaci řeší, spolupracovat bude při převozech pacientů z míst bez péče záchranná služba. Lékaři v terénních ambulancích rozšíří ordinační hodiny a zdravotní pojišťovny pacienty léčené nad limit zaplatí.
   
Heger doufá, že se mu podaří najít dohodu s odboráři i komorou, ve čtvrtek se s šéfem odborářů Martinem Engelem a šéfem komory Milanem Kubkem sejde poprvé na oficiálním jednání. Bude se prý snažit, aby alespoň část lékařů výpovědi stáhla. Je připraven k ústupkům kromě jediného - nebude žádat vládu o přilití peněz do zdravotnictví.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …