Zdravotní sestry by měly mít více pravomocí

02.02.2011 14:00

Zdravotní sestry v Česku by už brzy mohly mít větší kompetence a převzít část úkolů lékařů.

Zdravotní sestry by měly mít více pravomocí
Foto:
Popisek:

Po jednání s Českou asociací sester (ČAS) to novinářům řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Shodou okolností  krátce po jeho prohlášení schválila Poslanecká sněmovna novelu, která kompetence sester zvyšuje. Norma vznikla v době, kdy byla ministryní šéfka ČAS Dana Jurásková. Asociace zastupuje asi 15.000 z 80.000 zdravotnic a zdravotníků.
   
Pokud novelu schválí také Senát a podepíše prezident republiky, budou moci sestry vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž zdravotní pojišťovny to zaplatí. Zvýší se jejich kompetence a také prestiž povolání. Ministr očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.
   
Heger připomněl, že zvýšené kompetence musejí být zakotveny v zákoně a následně by vyhláška měla kompetence a odpovědnost s nimi spojenou definovat. Jurásková upozornila, že zvýšené kompetence nedostane plošně každá sestra, bude se to posuzovat individuálně. "Nerada bych, aby veřejnost z toho pochopila, že sestry mohou nahradit lékaře, to možné prostě není," řekla Jurásková.
   
ČAS předložila ministrovi svých 14 bodů. "My jsme na úplném začátku, nabízíme potenciál nelékařů, aby byl při nedostatku lékařů využit," uvedla Jurásková.
   
Z nemocnic by mohlo ke konci února odejít na 3800 lékařů, zhruba každý pátý. V odborové akci Děkujeme, odcházíme dali výpověď. Odbory žádaly růst mezd na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe, chtěly také některé systémové změny. Heger v pátek nabídl dvě miliardy na zvýšení platů zdravotníků a požádal doktory, aby výpovědi stáhli.
   
Podle ČAS by část slibovaných peněz měla putovat i do zvýšení mezd zdravotnického personálu. "Nelékaři se chovali a chovají velmi zodpovědně, nejsou tedy slyšet. Bylo by velmi nešťastné, aby za svůj zodpovědný postoj byli potrestáni," uvedla před jednáním šéfka ČAS.
   
Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela se sestry k protestu doktorů nepřipojily, takže by si měly počkat na přidání, které má přinést reforma. Část sester s akcí lékařů sympatizuje a tvrdí, že se má vyhovět hlavně jim. Na Facebooku vznikla skupina s názvem "Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji".
   
ČAS ve svém materiálu kromě větších kompetencí pro sestry a s nimi spojené vyšší odpovědnosti i platu žádá i to, aby se mohly zapojit do přípravy zdravotnické reformy. Souhlasí také s omezením nákupů nových technologií. Vyjadřuje i podporu ministrovým opatřením proti korupci.
   
Heger uvedl, že ministerstvo "rozhodně v posilování všech zdravotnických profesí bude pokračovat, byť se zájem letos víc soustředí na lékaře".
   
"Sestry potřebují navýšení kompetencí. Chceme dospět do stavu, jaký je v rozvinutých zemích," uvedl Heger. Podle něj by sestry mohly dělat "z jedné třetiny, možná z jedné poloviny" činnosti praktického lékaře. Ten by pak měl víc času na vyšetření a ošetřování pacientů.
   
Podle místopředsedy sněmovního zdravotního výboru a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS) mají body, které sestry předložily, "podporu napříč vládní koalicí".
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…