„Ještě Merkelovou neodepisujte, ALE...“ Německý magazín se obává konce kancléřky

05.10.2018 17:17

Německý magazín Spiegel znovu rozebírá nedávný neúspěch Angely Merkelové, který jí připravili vlastní straničtí kolegové, když místo jí preferovaného Volkera Kaudera zvolili šéfem stranického klubu v Bundestagu Ralpha Brinkhause.

„Ještě Merkelovou neodepisujte, ALE...“ Německý magazín se obává konce kancléřky
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Spiegel konstatuje, že Merkelová za svoji politickou kariéru mnoho porážek nezažila, ale ještě nikdy nemusela čelit takové rozsáhlé vzpouře. „Například proti jejímu předchůdci Helmutu Kohlovi se nikdy jeho kolegové nevzbouřili. Merkelová velmi dobře ví, že když to udělali jednou, mohou tak učinit i podruhé, potřetí atd.,“ píše Spiegel s tím, že proti Merkelové se překvapivě postavilo velmi mnoho i předních členů strany.

Anketa

Kdo se vám nejvíce líbil v předvolební superdebatě lídrů?

hlasovalo: 10539 lidí

Podle německého magazínu je paradoxní, že jednu z největších porážek kariéry kancléřky jí připravil právě Brinkhaus. „Není to žádný velký tahoun a ani proti Merkelové nijak ostře nevystupoval. On fakticky reprezentuje šanci na změnu, aniž by se toho ve skutečnosti muselo mnoho měnit,“ všímá si vlivný německý magazín a spekuluje nad tím, jestli bude Merkelová vůbec schopna skončit ve chvíli, kterou si sama urči.

Volba nového vedení strany proběhne již za dva měsíce a Merkelová oznámila, že hodlá na šéfku CDU znovu kandidovat. Nicméně se již začínají ozývat hlasy, které její rozhodnutí zpochybňují. Debatu o možné změně rozvířil v posledních dnech europoslanec Sven Schulze, byť zatím postupuje více než obezřetně. „Nezvolení Kaudera by mělo vedení strany pochopit jako vzkaz. Předpokládám, že paní kancléřka se ve světle této události rozhodovala velmi pečlivě,“ míní Schulze.

Celý text  v angličtině je ZDE.

V další pasáži své analýzy Spiegel konstatuje, že Merkelová za sebou nezanechá takovou stopu jako její slavní předchůdci Konrad Adenauer a Helmut Kohl. „Nicméně Merkelová svým způsobem změnila CDU mnohem víc. Posunula stranu natolik do středu, že už se vlastně neliší od svých konkurentů. Samotná Merkelová považuje tento krok za součást nutného procesu modernizace. Její kritici to však zase považují za chybu, která pomohla vyrůst Alternativě pro Německo,“ píše magazín.

To by se však po odchodu Merkelové mohlo změnit a strana by se opět mohla vrátit na své pozice. „Postarat by se o to mohl osmatřicetiletý Jens Spahn, který však má prozatím více spojenců spíš v CSU a FDP. Vzpoura v podobě nezvolení Kaudera pro něj přišla příliš brzy. To samé platí pro generální tajemnici CDU Kramp-Karrenbauerovou, kterou zase limituje její blízkost k Merkelové a fakt, že si ji kancléřka neoficiálně vybrala za svoji nástupkyni.“

Jak v závěru Spiegel uvádí, vzpoura proti Merkelové nebyla plánována a vznikla v podstata nahodile. Kancléřku a vůbec postavení CDU však může dostat ze sedla i jiná záležitost. „Příklady z Francie, Spojených států, Itálie i Velké Británie dokládají, že světovou politiku zasáhla nová vlny, které ničí vše staré a tradiční. Také Merkelové a celé německé politické sféře hrozí, že bude touto vlnou smetena. I přes výše zmíněné by neměla být kancléřka nadobro odepisována,“ dává magazín Merkelové přece jenom ještě šanci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…