„Když chtěl Kalousek ublížit Babišovi, musel si prej na WC vypít dvě kořalky. Zatímco Andrej si dal...“ Vysoký zdroj se už nemohl koukat na chování člena TOP 09

20.03.2020 11:46

„Pakliže se někdo snaží kritizovat premiéra nebo vládu, jako to teď dělá Mirek Kalousek, měl by nejprve začít u sebe,“ míní náš zdroj z vysokých politických kruhů. Ten se pozastavil především nad skutečností, že někdejší šéf TOP 09 na sociální síti Twitter plive na všechny strany, aniž by mohl jakkoli porovnávat současnou vládu s tou, ve které kdysi seděl. „Nadávat a hanit, to umí každý, ale je nutné si uvědomit, že premiér jedná pod enormním tlakem a o jeho výkonnosti se Miroslavu Kalouskovi může jen zdát.“

„Když chtěl Kalousek ublížit Babišovi, musel si prej na WC vypít dvě kořalky. Zatímco Andrej si dal...“ Vysoký zdroj se už nemohl koukat na chování člena TOP 09
Foto: Repro Twitter
Popisek: Poslanci na "duchovním setkání" v Poslanecké sněmovně

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
Z pohledu na příspěvky Miroslava Kalouska to směrem k vládě vypadá velmi nehezky. Připomeňme jen několik posledních statusů. „Prezident: ‚Podporujte opatření vlády.‘ Vláda: ‚Zakazujeme návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory.‘ Prezident: ‚Ať herci, kteří naříkají, že nemají kšefty, navštíví domovy důchodců a udělají tam trochu radosti.‘ A teď hercům poraďte, co mají dělat.“ Ptá se výrazná postava TOP 09. Za tento řečnický dotaz mimochodem obdržela téměř 3 tisíce srdíček, což je i na české poměry vysoké číslo. Je to ale jen špička dlouhodobě budovaného ledovce. Kalouskova kritika totiž poslední dny nabírá na obrátkách. „Fakt si někdo myslí, že se nebude muset někde škrtat?“ vyzvídal Kalousek ve čtvrtek směrem k vládním opatřením, zejména pak k výpadku výdajů. To ovšem není celé.

„Mám zdvořilý dotaz na pány Hamáčka a Babiše: Slováci jsou rychlejší než my. Mám to chápat jako důkaz toho, že Zuzana Čaputová je ještě větší kámoš s čínským prezidentem než Miloš Zeman?“ I za tento příspěvek si Kalousek odnesl dva tisíce pochvalných označení.

Největší pozornost ovšem vzbudil jeho tweet, který se týkal Číny. „Za co mám být vděčný Číně? Za to, že její režim se několik týdnů snažil coronavirus ututlat, a přispěl tak k jeho rozšíření do celého světa? Za to, že jsme směli zaplatit za zboží mastnou cenu a týden dopředu? Jsem rád, že se obchod podařil, ale vděk? To už přeháníte, soudruzi.“ Napsal bývalý ministr financí ve vládách Mirka Topolánka nebo Petra Nečase.

Náš zdroj, s nímž jsme měli možnost hovořit v pátek, se nad chováním vysokého představitele opozice pozastavuje. „Miroslav Kalousek je rutinér, ale poslední dobou vše přehání. Kdykoli chtěl vymyslet bonmot, anebo naštvat Andreje Babiše, což on považuje za sportovní aktivitu, dával si prý na záchodě jednu nebo dvě kořalky. Přemýšlel, pak vymyslel vtipnou hlášku a šel s ní do světa. Jenomže to bylo v době, kdy ta politická roztříštěnost měla smysl, teď bych spíše očekával jednotu a pana Kalouska, s nímž si mimochodem tykám, nechápu,“ sdělil zdroj, který ovšem nechtěl být jmenován. „A ještě by bylo dobré vědět, že zatímco Mirek ochutnával typický mok, Andrej Babiš po ránu cvičil. Taky zde je vidět ten rozdíl,“ dodal. „A ještě bych chtěl, pokud mohu, vládu pochválit. Nemá to snadné, ale když vidím ekonomické zásahy a opatření, souhlasím s nimi,“ uzavřel.

Vláda Andreje Babiše na dalším mimořádném jednání ve středu 19. března 2020 přijala mimořádná opatření ve snaze zabránit šíření koronaviru. Ministři mimo jiné schválili návrh zákona, který umožní prodloužit rodičům pečujícím doma o školáky vyplácení ošetřovného, opět zpřísnili podmínky pro přeshraniční pracovníky a zakázali přítomnost otců u porodu v nemocnicích. Současná právní úprava zákona o nemocenském pojištění umožňuje vyplácet zaměstnancům ošetřovné pouze při péči o děti mladší 10 let věku, a to po dobu devíti, u samoživitelů po dobu šestnácti kalendářních dnů. Mimořádné opatření vlády, kterým v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru zakázala výuku na základních, středních, vysokých i vyšších odborných a uměleckých školách, ovšem tento časový horizont zásadně překročí.

Aby se rodiče menších školáků neocitli bez finančních prostředků, rozhodla se vláda mimořádným návrhem zákona časovou platnost vyplácení ošetřovného změnit, a to na dobu, po kterou bude zákaz školní docházky platit. Současně také rozhodla o zvýšení věkové hranice dětí z 10 na 13 let. Nárok na ošetřovné mají mít i osoby, které po uzavření denních stacionářů doma pečují o postižené osoby. Nařízení vlády bude platit i zpětně a rodiny, které již ošetřovné čerpají, o ně nebudou muset znovu žádat.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
Vláda rozhodla také o dalším finančním posílení úvěrového programu COVID kvůli velkému zájmu podnikatelů, a to vypsáním dalšího úvěrového programu COVID2, který umožní navýšit podporu z původních 600 milionů až na deset miliard korun. Bezúročné úvěry za pět miliard korun bude administrovat přímo Českomoravská záruční a rozvojová banka, dalších pět miliard bude použito formou záruky pro úvěry u komerčních bank, jež budou podnikatelům poskytnuty za v podstatě totožných podmínek, protože Českomoravská záruční a rozvojová banka kromě poskytnutí jejich záruky bude zároveň dotovat i jejich úrokovou sazbu.

Vláda schválila také cílený program podpory zaměstnanosti, jehož smyslem je kompenzovat mzdové náklady či jejich části formou náhrad mezd nebo platů náležejících zaměstnancům za dobu překážek v práci vyvolaných karanténou či mimořádnými opatřeními souvisejícími se šířením nemoci COVID-19. Jedná se o případy, kdy překážky v práci nejsou objektivně zaviněny zaměstnavatelem, ale zaměstnanec nemůže vykonávat svou práci zásahem vyšší moci či rozhodnutím státní správy.

Vláda schválila také další výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb. Nově se s účinností od 20. března zákaz nebude vztahovat na činnost realitních kanceláří a služeb účetních a daňových poradců.

K pátečnímu ránu Česká republika eviduje 11 619 testovaných osob, přičemž počet s prokázanou nákazou COVID-19 se zastavil na hranici 774.

Počátek epidemie COVID-19 je datován k 31. prosinci 2019, kdy byly první případy hlášeny v čínském městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Během následujících dvou měsíců onemocnělo po celém světě přes 87 tisíc osob, téměř 3 tisíce pacientů zemřely; o další týden později již počet nakažených přesáhl 100 tisíc. V České republice byly první tři případy nákazy novým koronavirem prokázány 1. března 2020.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…